Gambija: Jammeh odnio milione dolara i luksuzna vozila

Autoritarni vođa Jammeh preuzeo je vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela države pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobijedio Barrow (Reuters)

Savjetnik novog predsjednika Gambije tvrdi kako je bivši lider te afričke države Yahya Jammeh posljednjih sedmica na vlasti ispraznio državnu kasu, ukrao na milione dolara i čak avionom otpremio i luksuzna vozila.

Savjetnik Mai Ahmad Fatty je to novinarima rekao u Senegalu, gdje novi predsjednik Adama Barrow još uvijek čeka da se vrati kući, prenosi AP.

Prazne kase

Fatty je rekao kako će se predsjednik „vratiti kući što je prije moguće“.

Jammeh je odnio sa sobom 11,4 miliona američkih dolara, naveo je Fatty, napominjući kako su to do sada uspjeli otkriti.

„Gambija je finansijski ojađena. Kase su bukvalno ispražnjene. Takvo je činjenično stanje. To je potvrđeno i u Ministarstvu finansija i u Centralnoj banci Gambije“, kazao je Fatty.

Jammeh je ranije, tokom nedjelje, odletio iz gambijske prijestolnice Banjula pošto je nakon silaska sa vlasti na kojoj je bio 22 godine riješio otići u egzil.

Pritisak susjednih država

Pozivajući se na očevice, Reuters prenosi kako su vojne jednice zapadnoafričkih zemalja ušle u glavni grad Gambije u sklopu operacije dovođenja na vlast legalno izabranog predsjednika.

Autoritarni vođa Jammeh preuzeo je vlast pučem 1994. godine, a povukao se sa čela države pod pritiskom armija zapadnoafričkih zemalja koje su ušle u Gambiju kako bi ga prisilile da prizna poraz na decembarskim izborima na kojima je pobijedio Barrow.

Izabrani predsjednik Gambije Adama Barrow položio je u četvrtak zakletvu na svečanosti u gambijskoj ambasadi u susjednom Senegalu.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši predsjednik Gambije napustio je državu, čime je završena politička kriza i 22 godine duga vladavina tog zapadnoafričkog državnika. Yahya Jammeh je odbio da prihvati rezultate prošlomjesečnih izbora, prema kojima je novi predsjednik Adama Barrow. Jammeh je, ipak, prihvatio da napusti državu nakon što su susjedne zemlje poslale trupe.

Published On 22 Jan 2017

Prema podacima UNHCR-a, 45.000 ljudi je zbog političke krize u Gambiji izbjeglo u susjedni Senegal. Zapadnoafričke zemlje dale su ultimatum bivšem gambijskom predsjedniku da napusti predsjednički ured. Kopnene, pomorske i vazdušne snage su raspoređene kako bi podržale novog predsjednika.    

Published On 20 Jan 2017

Zamjenik gambijskog predsjednika navodno je odstupio s vlasti nakon 20 godina provedenih na toj poziciji. Rezultat je to pritiska država regije na predsjednika Yahye Jammeha da odstupi nakon što je prošlog mjeseca izgubio na izborima. Novoizabrani predsjednik Gambije danas bi trebao položiti zakletvu u Gambijskoj ambasadi u Senegalu. 

Published On 19 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO