Fillon: Kako SAD Evropi, tako i Evropa SAD-u

Francois Fillon, Francuska, Predsjednički kandidat
Fillon se založio za jačanje njemačko-francuskih odnosa (AP)

Francois Fillon, kandidat konzervativaca na predstojećim predsjedničkim izborima u Francuskoj, založio se u Berlinu za oštriji odnos spram novog političkog vodstva u SAD-u.

“Mi se moramo obraniti istom mjerom. Trgovina je novo bojno polje globalizma”, rekao je Fillon na predavanju u organizaciji Zaklade “Konrad Adenauer”, bliske njemačkim demokršćanima.

On je rekao kako su oštre kazne kojima su podvrgnute francuske i njemačke banke u SAD-u dio političkog plana.

“Stotine europskih poduzeća svakog se trenutka u SAD-u mogu naći pod sankcijama. Zašto i mi Europljani ne istupimo istom oštrinom?”, rekao je Fillon.

Trgovinski rat

On je istodobno zatražio sličan odnos prema Kini. “SAD i Kina kreću se prema trgovinskom ratu i Europa ne smije sjediti prekriženih ruku”, rekao je Fillon, kako prenosi Hina.

Naspram Moskve Fillon priželjkuje bolje odnose nego što je to trenutačno slučaj i ukazao je na opasnost izolacije Rusije.

“Želim otvoreni odnos s Kremljom pun povjerenja”, rekao je Fillon.

Kandidat francuske konzervativne Republikanske stranke za predsjednika kritizirao je migrantsku politiku Angele Merkel i zatražio zatvaranje vanjskih granica Europske unije.

“Moram reći da smo mi tu drugačijeg mišljenja nego naši njemački prijatelji”, rekao je Fillon.

On se na Europskom forumu Zaklade “Konrad Adenauer” založio za jačanje njemačko-francuskih odnosa i više jedinstva unutar Europske unije, što je preduvjet za “obranu europskog projekta”.

‘Ujediniti se ili nestati’

“Mi se moramo ujediniti ili ćemo nestati”, rekao je Fillon, koji je zatražio da i 19 zemalja članica eurozone u roku pet godina uvedu jedinstveni korporativni porez.

Fillon u Njemačkoj boravi na poziv Kršćansko-demokratske unije (CDU), a u tijeku prijepodneva razgovarao je i s njemačkom kancelarkom i predsjednicom CDU-a Angelom Merkel, ali detalji ovog susreta nisu procurili u javnost.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, Fillon ima najviše izgleda za pobjedu na predsjedničkim izborima u Francuskoj u ožujku ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi američki predsjednik povukao je SAD iz velikog trgovinskog sporazuma koji je potpisalo 12 zemalja koje zajednički čine 40 posto svjetske ekonomije.

Published On 23 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO