Bez približavanja stavova na mirovnim pregovorima o Siriji

Predstavnike sirijske vlade i pobunjeničkih grupa okupili su u kazahstanskoj prijestonici Astani u pokušaju postizanja mirnog rješenja sirijskog rata.

Ruski mediji navode da će u konačnom dokumentu sirijski pobunjenici biti pozvani da se distanciraju od naoružane grupe povezane sa Al Kaidom.

Prethodno je sastanak zaraćenih sirijskih strana proticao bez direktnih razgovora i približavanja stavova.

Sastanak u Astani su organizirali Rusija, Turska i Irana, a prisutan je i izaslanik glavnog tajnika UN-a Staffan de Mistura.

On se nada da će se kroz konsolidaciju prekida vatre, na sastanku u Astani moći vidjeti unutarsirijski pregovori u Ženevi. Zalaže se i za direktne pregovore delegacija sirijske vlade i opozicije.

“Održivo, dugoročno rešenje za sukob u Siriji ne može se postići samo vojnim sredstvima, već kroz politički proces”, rekao je De Mistura na otvaranju pregovora u kazahstanskoj prestonici, prenosi Reuters.

Sjeli za isti stol

Prethodno su pobunjenici saopćili kako neće pregovarati direktno sa predstavnicima Damaska na prvoj sesiji, ali su na otvaranju skupa sjeli za isti sto sa drugom stranom. Predstavnici obje strane sjedili su za istim stolom dok je ministar vanjskih poslova Kazahstana Kajrat Abdrahmanov držao govor kojim je otvorio konferenciju, javlja agencija AFP.

Za sada je nejasno da li bi pobunjenici mogli pregovarati direktno sa delegacijom sirijske Vlade na kasnijim sesijama.

Pobunjenici su saopćili kako će pregovori biti fokusirani na jačanje krhkog primirja u čijem su uspostavljanju prošlog mjeseca posredovale Rusije i Turska, dok se Damask u međuvremenu založio za „sveobuhvatno“ političko rješenje sukoba i insistira na tome da pobunjenici polože oružje u zamjenu za sporazum o amnestiji.

U nekoliko rundi neuspjelih pregovora u Ženevi, politički predstavnici opozicije bili su u vodstvu u pregovorima sa delegacijom sirijske Vlade, podsjeća francuska agencija.

Međutim, u Astani je 14-člana delegacija opozicije sačinjena samo od pobunjenika koji su vodili oružani ustanak, a kojima pruža podršku dvadesetak pravnih i političkih savjetnika, napominje AFP.

Mirovna konferencija, koja je zasnovana na rusko-turskom dogovoru iz decembra 2016, do sada je najozbiljniji korak ka nalaženju rješenja za Siriju posljednjih mjeseci.

Skup su organizovali Moskva, Ankara i Teheran. Američki ambasador u Kazahstanu predstavljat će Sjedinjene Američke Države dok Washington ne šalje delegaciju uslijed tranzicije vlasti.

Prvi sastanak održava se u 13 sati, javlja iz Astane reporter Al Jazeere Stefan Goranović. Finalna konferencija za novinare bit će održana u utorak.

Predstavnici opozicije kažu da će biti riječi samo o održavanju prekida vatre. Predstavnici vlasti kažu da bi trebalo razgovarati o tome, ali i o drugim pitanjima.

Nema revolucionarnih odluka

Nije poznato da li će se sukobljene strane sastati licem u lice. Na ovim pregovorima ne očekuju se revolucionarne odluke, ali bi trebalo doći do pomaka na narednim mirovnim pregovorima u Ženevi, zahvaljujući dijalogu u Astani, javlja Goranović.

Veliki broj Sirijaca sumnja da će najnoviji pregovori donijeti mir u zemlji. “Sastanak u Astani je poput svih dosadašnjih sastanaka. To je obična igra u kojoj je žrtva sirijski narod. Nažalost nama trguju Rusija, Iran čak i Turska. Sirijci su žrtve, postali smo poput kolača koji se dijeli i od kojeg svako želi svoj dio”, kaže Wahid Al-Akari, izbjeglica iz Homsa.

Suleiman Hamoud dodaje: “Već šest godina slušamo o sastancima koji ništa ne donose. Na kraju dana samo želimo da sve ovo prođe i da se sigurno vratimo svojim domovima.”

Marwan iz Damaska kaže:”Želim da konferencija u Astani uspije. Mir nam je potreban, jer su ljudi umorni od svega.”

Izvor: Al Jazeera i agencije