James Mattis novi šef Pentagona

Imenovanje Mattisa predstavlja presedan jer je riječ o bivšem generalu oružanih snaga (EPA)
Imenovanje Mattisa predstavlja presedan jer je riječ o bivšem generalu oružanih snaga (EPA)

Američki Senat velikom većinom je potvrdio penzioniranog mornaričkog generala Jamesa Mattisa za novog američkog ministra odbrane, dok je penzionirani general John Kelly potvrđen za ministra za unutrašnju sigurnost.

Mattis je dobio više od 98 glasova podrške od ukupno 100 senatora. Za potvrdu mu je bila potrebna obična većina. Kelly je dobio potvrdu 88 glasova podrške, 11 ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan. 

Njegovo imenovanje predstavlja presedan jer je riječ o bivšem generalu oružanih snaga, koji postaje visoki civilni zvaničnik.

Mattis (66), penzioniran je prije dvije i pol godine.

Godine 2010. predsjednik Barack Obama imenovao je Mattisa za zapovjednika američke Centralne komande i s tog je mjesta nadzirao vođenje rata u Iraku i Afganistanu.

John Kelly je drugi bivši general u kabinetu Donalda Trumpa

Posljednji visoki vojni zvaničnik na mjestu ministra odbrane bio je George C. Marshall, kojeg je na dužnost 1950. imenovao tadašnji predsjednik Truman.

Mattis je prvi član nove administracije predsjednika Donalda Trumpa koji je dobio zeleno svjetlo u Kongresu.

Trump je sinoć, čim je ušao u Bijelu kuću, potpisao ukaz protiv zakona o zdravstvenom osiguranju Obamacare, koji je obećao ukinuti tokom svoje kampanje, objavila je Bijela kuća.

Obamacare je najupečatljivija reforma donesena tokom mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame. Kamere su pozvane u Ovalni ured kako bi prisustvovale Trumpovom potpisivanju tog dokumenta.

Posjeta CIA-i

Tramp će danas posjetiti, prvog dana na funkciji, sjedište Centralne obavještajne agencije (CIA) u Langleyju u Virginiji, objavio je neimenovani zvaničnik Trumpove tranzicijske administracije, prenosi Reuters.

Agencija podsjeća da je Trump doveo u pitanje zaključke CIA-e da je Rusija bila uključena u hakiranje kojim se umiješala u američke predsjedničke izbore, ali da je novi šef Bijele kuće u međuvremenu prihvatio te zaključke.

Trumpova administracija je nakon inauguracije osudila “antipolicijsku atmosferu” u SAD-u te je u saopćenju pozvala na veći broj snaga sigurnosti i djelotvorniju policiju, u periodu kada se u Americi i širom svijeta održavaju protesti protiv Trumpa.

“Opasna antipolicijska atmosfera u Americi je pogrešna. Trumpova administracija će joj stati na kraj”, objavljeno je na službenoj stranici Bijele kuće nakon preuzimanja dužnosti novog predsjednika.

Uhapšeno 217 ljudi

Šef policije okruga Columbia u Washingtonu izjavio je sinoć da je uhapšeno 217 osoba koje se terete za izazivanje nereda i lakše ranjavanje šest policajaca za vrijeme demonstracija protiv Trumpa, prenosi AP.

Policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata.

U međuvremenu, demonstranti u centru Washingtona sa vezanim rukama, i licima okrenutim od policije uzvikuju “Nećemo Trumpa, Ku Klux Klan, ni fašističku Ameriku”.

 

Samo nekoliko sati prije toga, maskirani mladići šutirali su kante za smeće i razbijali izloge.

Širom Evrope i Azije u petak su održani protesti protiv Donalda Trumpa.

Protesti se održavaju i u subotu, a planirana su 673 okupljanja širom svijeta.

Izvor: Agencije


Povezane

Prodaju se novčići na kojim piše ‘vjerujemo u Trumpa’ te popularna babuška s likom novog američkog predsjednika.

20 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO