Protesti protiv Trumpa u svijetu, deseci uhapšenih u Washingtonu

Neki demonstranti bacali su cigle, komade betona i druge predmete na policajce (AP)

U brojnim gradovima širom svijeta održavaju se protesti protiv novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, a u Washintonu je uhapšeno 95 osoba.

Na Tower Bridgeu u Londonu istaknut je baner “Gradimo mostove, a ne zidove”, dok su drugi demonstranti ispred britanskog parlamenta držali transparente s natpisima “Migranti su dobrodošli ovdje”. Ispred Ambasade SAD-a u Londonu, demonstranti su pjevali protestne pjesme.

U Edinburghu, demonstranti nose transparente s natpisima “Žene ustanite” i “Ne postoji druga planeta”, kao odgovor na Trumpovu nezainteresovanost za borbu protiv klimatskih promjena.

Protesti su održani i u Japanu, na Filipinima i u Belgiji, gdje je stotine ljudi održalo “minutu šutnje” držeći svijeće, prkoseći oštroj zimi i držeći transparente kojima se brane prava žena.      

U Tokiju, nekoliko stotina demonstranata, uglavnom iseljenika iz Amerike, marširali su centralnim gradskim ulicama noseći električne svijeće i plastične karte na kojima je pisalo “Ženska prava su ljudska prava”.

U glavnom gradu Filipina, Manili, demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo kako žele da američke trupe odu iz te zemlje i papirne zastave SAD-a sa nalijepljenim likom Donalda Trumpa.

Protesti su održani i u Briselu.

Hapšenja u Washingtonu

Policija u Washingtonu ponovno se sukobila s demonstrantima, ovog puta sa većom grupom nego ranije u petak uoči Trumpove inauguracije, pri čemu je upotrijebila i suzavac kako bi ih rastjerala.

Policija je saopćila da je uhapšeno najmanje 95 osoba.

Više od 1.000 demonstranata nalazi se i dalje na ulicama u centru Washingtona i sukobljava se sa policijom.

Neki demonstranti bacaju cigle, komade betona i druge predmete na policajce. 

Ranije u petak policija je suzavcem rastjerala demonstrante nedaleko od mjesta inauguracije.

Više stotina demonstranata maskiranih i obučenih u crno izazvali su incidente u centru grada, bacali su kamenje i lomili stakla na izlozima.

Izlozi jednog kafića i nekoliko prodavnica su polomljeni.

Novi predsjednik SAD-a Donald Trump položio je zakletvu na ceremoniji inauguracije i zvanično preuzeo funkciju šefa države.

Izvor: Agencije