Senat podržao ‘Ludog psa’ Mattisa za ministra odbrane

Mattis je vodio američku vojnu komandu na Bliskom istoku i u Afganistanu od 2010. do 2013. godine (Arhiva)
Mattis je vodio američku vojnu komandu na Bliskom istoku i u Afganistanu od 2010. do 2013. godine (Arhiva)

Odbor Senata SAD-a za oružane službe većinom glasova odlučio je preporučiti izbor penzioniranog generala Jamesa Mattisa, koga je novi predsjednik SAD-a Donald Trump predložio za ministra odbrane.

Odbor je sa 26 glasova za i jednim protiv glasao da podrži nominaciju Mattisa, koju će uputiti Senatu kada Trump položi zakletvu u petak.

Mattis je vodio američku vojnu komandu na Bliskom istoku i u Afganistanu od 2010. do 2013. godine, a poznat je i po nadimku “Ludi pas”.

Ruski potezi

Mattis je Kongresu ranije rekao da SAD mora biti spreman suprotstaviti se ruskim potezima u područjima u kojima dvije zemlje ne mogu sarađivati premda podržava Trumpova nastojanja da poboljša odnose s Moskvom.

“Sarađivali smo s Rusijom čak i tokom najmračnijih dana Hladnog rata i podržavam želju izabranog predsjednika da sada sarađuje s Rusijom. Istovremeno, kad utvrdimo druga područja u kojima ne možemo sarađivati, moramo se suprotstaviti ruskom ponašanju i braniti se ako Rusija odluči djelovati protivno našim interesima”, rekao je Mattis.

On je među ruskim izazovima naveo upletenost u hakiranje i informacijski rat.

Mattis, koji je otišao u penziju 2013. godine, tehnički ne zadovoljava uvjete za novu dužnost zato što prije toga nije bio civil najmanje sedam godina.

On smatra da može voditi vojsku kao civil čak i ako je u vojsci proveo 44 godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Novoizabrani američki predsjednik imenovao je penzionisanog generala Jamesa Mattisa za svog ministra odbrane. No, za ovo imenovanje, Mattis bi morao da dobije posebno odobrenje Kongresa. Zakon nalaže da civilni šef američke vojske mora biti van aktivne vojne službe najmanje sedam godina. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO