Turska hapsi još 243 pripadnika vojske

Turska, Policija
Turske vlasti provele su čistke kojima su iz društva htjele ukloniti navodne Gulenove pristalice (AP)

Tursko tužiteljstvo izdalo je u okviru istrage neuspjelog puča u srpnju uhidbene naloge za 243 pripadnika vojske u 54 pokrajine diljem zemlje, objavila je agencija Anadolija.

Osumnjičeni se traže zbog sumnje da su se koristili Bylockom, šifriranom aplikacijom za pametne telefone, za koju vlada tvrdi da se njome koristi mreža klerika Fethullaha Gulena, koga Ankara optužuje da stoji iza neuspjelog vojnog udara, prenosi Hina.

Operacija pokušaja puča pokrenuta je 15. srpnja, a do sljedećeg je jutra ugušena.

U pokušaju vojnog udara i jednom od najtraumatičnijih incidenata u modernoj Turskoj smrtno je stradalo 250 osoba, civila i vojnika. 

Nakon propalog udara, za koji se odgovornost pripisuje Gulenu, koji je od 1999. u dragovoljnom egzilu u Sjedinjenim Državama, turske vlasti provele su čistke kojima su htjele ukloniti njegove navodne pristaše iz svih dijelova društva – vojske, policije, sudstva, državne i lokalne uprave, školstva, sporta, gospodarstva i medija.

Hapšenja, otkazi, suspenzije

Diljem Turske uhićeno je više od 41.000 ljudi, a gotovo 75.000 zaposlenika u javnim službama i članovi njihovih obitelji otpušteni su, prenijele su nedavno agencije.

Tisuće zaposlenih u javnim službama suspendirane su s posla.

Zatvoreno je blizu 170 novinskih redakcija, od kojih su mnoge bile na većinski kurdskom jugoistoku Turske, a u pritvoru je više od 120 novinara.

Brojni turski vojnici i oficiri izbjegli su u razne europske zemlje nakon pokušaja državnog udara i čistki koje je pokrenuo turski režim.

Izvor: Agencija