Bijela kuća o Guantanamu: Vrijedilo je pokušati

Guantanamo, Kuba, Zatvor, Vojnici, Zatvorenici
U zatvoru na Kubi ostalo je još 45 zatvorenika (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama obećao je zatvoriti zatvor Guantanamo, ali tri dana prije njegova odlaska više od 40 zatvorenika još je ondje, bez nade da će biti oslobođeni i u većini slučajeva protiv njih neće biti pokrenut sudski proces.

Bijela kuća u utorak je priznala da američki predsjednik nije ispunio to obećanje.

“Ne očekujem da postignemo cilj zatvaranja zatvora, nije bilo pogrešno pokušati”, priznao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, kako prenosi Hina.

Trump najavio prekid premještaja

Nakon što je u ponedjeljak deset zatvorenika prevezeno u Oman, u utorak ih je u zatvoru na Kubi ostalo još 45.

Obamina administracija mogla bi prevesti još nekolicinu zatvorenika u neku zemlju saveznicu prije prisege Donalda Trumpa u petak, rekao je jedan američki dužnosnik.

Zatim se zatvaraju vrata za preostale zatvorenike.

Trump je već rekao da će prekinuti premještaje iz Guantanama čim stupi na dužnost jer ocjenjuje da su preostali zatvorenici preopasni da bi mogli napustiti taj zatvor.

U Guantanamu je bilo blizu 780 osoba, ali je pravosuđe Sjedinjenih Američkih Država pokrenulo redovite sudske procese samo protiv 12 zatvorenika.

Obamina administracija morala je prisilno hraniti zatvorenike koji su štrajkali glađu i čak zabranila bilo kakvu objavu tih spornih postupaka.

Stalno protivljenje Kongresa

Kongres se uvijek protivio svim planovima Obamine administracije, koja je pokušavala barem premjestiti zatvorenike u neki zatvor na američkom teritoriju.

Američke vlasti ocjenjuju da je ukupno nešto manje od svakog trećeg zatvorenika (30,2 posto) koji su oslobođeni iz Guantanama nastavilo s ekstremističkim aktivnostima ili su osumnjičeni da su nastavili s njima.

Taj je postotak pao na 13 posto za zatvorenike koje je Obamina administracija oslobodila od 2009. godine.

Izvor: Agencije