Theresa May: Britanija u potpunosti napušta EU

May je najavila da će se Britanija povući iz jurisdikcije Evropskog suda pravde (AP)

“Britanski parlament moći će glasati o konačnom sporazumu o izlasku zemlje iz Evropske unije”, rekla je danas britanska premijerka Theresa May nakon što se našla pod pritiskom zastupnika koji traže veće pravo glasa kad je riječ o istupanju iz Unije.

“Mogu danas potvrditi da će vlada staviti konačni sporazum na glasanje u oba doma parlamenta prije nego što stupi na snagu”, istakla je May u dugo očekivanom govoru, u kojem je pokušala definirati budućnost zemlje kao globalnog partnera koji namjerava trgovati slobodno, znatno izvan granica Evrope, prenose agencije.

Premijerka je navela i da Britanija planira “jasan razlaz s EU” i da se neće opredijeliti “ni za šta što nas ostavlja napola unutra, a napola izvan”, javlja AP.

Kako je precizirala, Britanija neće tražiti ni pridruženo ni djelomično članstvo u tom bloku već će, naglasila je, skovati “novo i ravnopravno partnerstvo” s Unijom.

May je poručila da će Britanija napustiti i jedinstveno tržište kad izađe iz Unije, čime je okončala spekulacije da bi se London mogao odlučiti na “meki Brexit”, prenosi Reuters.

“Želim biti jasna: ono što predlažem ne može značiti članstvo u jedinstvenom tržištu”, rekla je ona u obraćanju stranim diplomatima i pregovaračkom timu Britanije za Brexit u Londonu.

Pristup tržištu

Ona je naglasila da Britanija ne želi članstvo u jedinstvenom tržištu, ali da želi najveći mogući pristup tom tržištu.

“Britanija želi trgovati i poslovati širom svijeta. Već je počela dosezati druge zemlje”, istakla je May.

Premijerka je poručila da Britanija želi obuhvatan i ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini s Unijom, ali je naglasila da njena zemlja neće doprinositi budžetu EU-a.

Iznoseći svoju viziju za Britaniju, May je rekla kako želi da njena zemlja izađe iz procesa Brexita “jača, pravednija, jedinstvenija i više okrenuta prema vani nego ranije”.

Također je najavila da će se Britanija povući iz jurisdikcije Evropskog suda pravde.

May je rekla i da će Britanija uspostaviti kontrolu nad brojem ljudi koji pristižu iz EU-a u tu zemlju.

Britanija, prema njenim riječima, želi  što je prije moguće zagarantirati prava građanima EU-a u Britaniji.

Britanci su na referendumu u junu 2016. glasali za napuštanje EU-a, a premijerka May rekla je da do kraja marta planira pokrenuti dvogodišnji proces pregovora o istupanju.

Izvor: Agencije