Video: Obama odlikovao Bidena Medaljom slobode

 

Američki predsjednik na odlasku Barack Obama dodijelio je najviše američko civilno odličje, Medalju slobode, potpredsjedniku Joeu Bidenu, svom najbližem saradniku tokom dva predsjednička mandata.

Nazvavši Bidena „lavom američke historije“, Obama je kazao kako nikada neće požaliti što ga je 2008. godine predložio za potpredsjednika u svojoj administraciji, odavši priznanje političkom životu čovjeka koji je u američkom Senatu proveo 36 godina te dva puta osvojio nominaciju u svojoj Demokratskoj stranci.

Na svečanosti u Bijeloj kući, Obama je pozdravio „izvanrednog čovjeka s izvanrednom karijerom“.

Velike lične drame

Tom prilikom je istakao kako mu je dodjeljuje zbog njegove „vjere u Amerikance“, njegove „ljubavi prema domovini“ i njegovog učešća u političkom životu.

„To je bila nevjerovatna avantura“, komentirao je Biden (74), pozdravivši „integritet i pristojnost“ demokratskog predsjednika na odlasku, za kojeg je rekao kako je „izvanredan čovjek koji je napravio izvanredne stvari za svoju državu“.

Dok mu je Obama stavljao medalju oko vrata, Biden je priznao kako „nije imao pojma“ o dobijanju ovoga velikog priznanja.

Biden je bio ključna figura Obamine administracije, posebno u poslovima vanjske politike.

Doživio je i velike lične životne drame kada su 1972. u automobilskoj nesreći poginule njegova prva žena i kći, te kada mu je prije dvije godine preminuo sin koji je bolovao od raka.

Obama i Biden postali su bliski prijatelji tokom osam godina saradnje.

Izvor: Agencije