Pregovori o Kipru završeni bez dogovora

Pregovori su pokazali ohrabrujuće rezultate, ali se ne smije očekivati brzo rješenje, rekao je Guterres (EPA)

Razgovori koji su trebali riješiti desetljećima stare podjele na Cipru završili su u Ženevi bez sporazuma.

No, dogovoreno je da se dužnosnici ciparskih Grka i Turaka sastanu 18. siječnja kako bi rješavali osjetljivo pitanje sigurnosti prije nego ponovno pokušaju postići politički sporazum.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je za Reuters kako je uvjeren da su sudionici pregovora odlučni učiniti “posljednje napore” na iznalaženju rješenja.

Nije utvrđen precizan datum kada bi se ponovno mogli sastati i jamci ovoga procesa, ministri vanjskih poslova Grčke, Turske i Velike Britanije. 

Guterres je ranije ocijenio kako pregovori kojima se pokušava doći do ujedinjenja etnički podijeljenog Cipra pokazuju ohrabrujuće rezultate, no upozorio je da se ne smije očekivati brzo rješenje. 

On je istaknuo kako su za provedbu dogovora o kraju sukoba koji se pokušava razriješiti već desetljećima potrebni instrumenti. 

Šest spornih pitanja

“Naš cilj je doći do potrebnih rezultata, a za to trebamo ozbiljno raditi onoliko vremena koliko je za to potrebno. Svijet je suočen s toliko katastrofalnih situacija tako da očajno treba simbol nade. Na početku 2017. godine to može biti Cipar”, naglasio je Guterres.

Čelnik UN-a je predsjedao sigurnosnom konferencijom o Cipru, na kojoj su u pregovorima sudjelovali čelnici ciparskih Grka i ciparskih Turaka, Nicos Anastasiades i Mustafa Akinci te ministri vanjskih poslova Grčke, Turske i Velike Britanije, država koje su od ciparske neovisnosti iz 1960. jamci neovisnosti, teritorijalnog integriteta i sigurnosti tog sredozemnog otoka. 

Ciparsko pitanje sastoji se od šest osnovnih točaka: gospodarstvo, Europska unija, imovina, raspodjela nadležnosti i administracije, teritorijalno uređenje te sigurnost i jamstva.

Cipar je podijeljen od 1974. godine, kad je turska vojska izvela invaziju na otok kao odgovor na puč kojim je svrgnut predsjednik Makarios. Do državnog udara došlo je na poticaj grčke vojne hunte i njime se tražilo ujedinjenje Grčke i Cipra.

Izvor: Agencije