Pompeo: Agresivna Rusija je izazov za SAD

Sjeverna Koreja je opasno ubrzala svoje programe nuklearnih i projektilskih kapaciteta, poručio je Pompeo (AP)

Senatski komitet za odbranu podržao je kandidaturu Jamesa Mattisa za ministra odbrane, dok kandidat za šefa CIA-e Mike Pompeo Rusiju vidi kao prijetnju.

Mattis je dobio podršku za ministra odbrane, iako je penzioniran kao general od 2013, a pravila nalažu da bude van vojne službe najmanje sedam godina.

Protiv su bila trojica demokrata. Njegov izbor još moraju da odobre oba doma Kongresa, kao i nadležne komisije.

Mattis je ranije u pisanom svjedočenju Kongresu naveo da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da razbije NATO, te je upozorio da Sjedinjene Američke Države moraju biti spremne da se suprotstave ponašanju Rusije.

Potencijalne prijetnje

Mike Pompeo, koga je Donald Trump kandidirao za šefa Centralne obavještajne agencije (CIA), pred Senatom je iznio svoj stav o zemljama koje vidi kao potencijalnu prijetnju.

“Rusija se agresivno nameće invazijom i okupacijom, prijeti Evropi, i ništa ne radi kad je riječ o uništenju i poraza grupe Islamska država Irak i Levant. Kina pokazuje mišiće i širi vojni i ekonomski domet i aktivnosti u južnom kineskom moru u cyber prostoru, pomjeraju granice i stvaraju istinske tenzije. Sjeverna Koreja je opasno ubrzala svoje programe nuklearnih i projektilskih kapaciteta”, poručio je Pompeo.

Donald Trump navodi da je šef američke obavještajne službe James Clapper odbacio dosjee sa senzacionalnim navodima o njemu.

Na svom Twitter nalogu, dan nakon što su se pojavile informacije o navodnom materijalu koji ima Rusija, a sadrže kompromitirajuće informacije o njemu, Trump je objavio: “James Clapper me je nazvao jučer i odbacio lažne i izmišljene informacije koje su ilegalno kružile. Izmišljene, lažne činjenice. Šteta!”

Izvor: Al Jazeera