Izrael raketirao bazu Assadove garde

Ovo je treći izraelski napad na Siriju u posljednje vrijeme, navode iz sirijske vlasti (Screenshot / YouTube)

Sirijska vojska upozorila je Izrael na „reperkusije“ nakon što su rakete pogodile veću vojnu zračnu bazu kod Damaska. Eksplozije su se začule u prijestolnici rano u petak, a stanovnici južnih predgrađa vidjeli su veliki stub dima kako se diže iz ovog područja.

Snimci na društvenim medijima prikazuju požar u dijelu vojnog aerodroma Mazzeh.

 

 

Sirijska državna televizija citirala je vojsku koja je saopćila kako je nekoliko raketa ispaljeno iz područja kod jezera Tiberias na sjeveru Izraela oko ponoći da bi potom pale u kompleks zračne baze koju koristi Republikanska garda predsjednika Bashara al-Assada.

„Komanda sirijske vojske i oružane snage upozoravaju Izrael na reperkusije napada i ističu svoju stalnu borbu protiv terorizma“, navodi se u saopćenju vojne komande, no u njemu se ne navodi da li je bilo žrtava sem izazivanja požara.

Ranije je državna televizija objavila kako se u kompleksu desilo nekoliko eksplozija i kako su hitne službe došle na mjesto napada.

Raniji napadi

Aerodrom, lociran nekoliko kilometara od Assadove predsjedničke palate, korišten je za ispaljivanje raketa na područja kod Damaska koja su ranije kontrolirali pobunjenici.

Ovo je treći izraelski napad na Siriju u posljednje vrijeme, navode iz sirijske vlasti.

Sirijska Vlada je 7. decembra objavila kako je Izrael ispalio projektile zemlja-zemlja koji su također pogodili područje kod aerodroma Mazzeh.

Sedmicu dana ranije, agencija SANA je navela kako su izraelski avioni ispalili dvije rakete iz libanskog zračnog prostora ka obodima Damaska, odnosno području Sabboura.

Izraelska vojska odbila je komentirati ove incidente i nije bilo navoda i komentara za napad u petak.

No, smatra se kako je Izrael izveo brojne zračne napade u Siriji proteklih nekoliko godina, a mete su bili sistemi sa naprednim oružjem, uključujući ruski protivzračni sistem raketa i iranske projektile, kao i položaje libanske grupe Hezbollah u Siriji.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada