Danska zbog Rusije povećava izdvajanja za odbranu

Raketa, Projektil
Nove ruske rakete, koje imaju mogućnost dosegnuti Kopenhagen, Danska smatra ozbiljnim rizikom (Ilustracija)

Danska, članica NATO-a, planira povećati izdvajanja za obranu kao odgovor na rusko raspoređivanje projektila u baltičkoj regiji, objavio je u petak novi danski ministar obrane.

Claus Hjort Frederiksen u intervjuu objavljenom u petak rekao je da, unatoč pritisku saveznika, Danska nije u mogućnosti ispuniti cilj NATO-a da izdvoji dva posto BDP-a za obranu.

“Pod velikim smo pritiskom i od strane administracije [predsjednika na odlasku Baracka] Obame i, kako nam se čini, novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa da ispunimo cilj od dva posto”, rekao je Frederiksen. “Mislim da to nije realno”, prenosi Hina.

Ruske rakete ‘ozbiljan rizik’

Njegove riječi djelomično su i odgovor na Trumpove izjave o potrebi podjele tereta unutar NATO-a, gdje Trump smatra da Washington daje neproporcionalna sredstva u odnosu na druge zemlje.

Danska je 2016. potrošila oko 1,2 posto BDP-a za obranu.

Prema Frederiksenovim riječima, vojni će se proračun povećati zato što je primijećeno da Rusija raspoređuje nove rakete koje iz Kalinjingrada mogu dosegnuti Kopenhagen, “što je ozbiljan rizik”.

“Možemo primijetiti da Rusi raspoređuju nove rakete u Kalinjingradu, koje imaju mogućnost dosegnuti Kopenhagen. To je ozbiljan rizik”, naglasio je za dnevni list Berlingske.

Izvor: Agencije