Vučić otvorio Mumbajsku berzu

Ukazani gest, prema Vučiću, pokazuje bliskost dvije zemlje (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Mumbajsku berzu (BSE) ističući da je to velika čast za Srbiju, kao i da veze između Srbije i Indije, iako dobre, mogu biti unaprijeđene.

„Korišćenjem tradicionalnih veza prošlosti moći ćemo da stvorimo bolju budućnost i saradnju između Indije i Srbije“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je imao veoma važne razgovore tokom boravka u Indiji, te pohvalio indijskog premijera, rekavši da ima sjajnu energiju, nove ideje i posvećenost radu te da je otvorio nova vrata Indiji.

Vučić je rekao da su indijski privrednici u Srbiji uvijek dobrodošli i izrazio je nadu da će investirati u tu zemlju.

Podrška stranim investitorima

Premijer Srbije je tokom boravka u Mumbaiju, informisao predstavnike indijskih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiju da je poslovna klima u toj zemlji značajno bolja.

On je upoznao indijske privrednike o ekonomskim reformama koje je Vlada Srbije sprovela u posljednje dvije godine, kao i o paketu ekonomskih mjera za podršku stranim investitorima.

Vučić je tom prilikom naglasio da zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama EU-a, CEFTA, Turskom, SAD-om, kao i zemljama Carinske unije Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, „Srbija predstavlja veoma interesantnu destinaciju za direktne strane investicije sa najvećim potencijalnim tržištem“.

Indijski privrednici smatraju da je Srbija, pored dobre investicione klime, i lokacijski zanimljiva za njihove investitore zbog mogućnosti da za kratko vrijeme svoju robu dostave do evropskog i ruskog tržišta.

Najbrža berza

Prema pisanju Economic Timesa, BSE je najbrža berza na svijetu, sa srednjom brzinom obavljanja trgovine od šest mikrosekundi.

Prema posljednjim podacima objavljenim na zvaničnom sajtu berze u novembru 2016, BSE je 11. najveća berza na svijetu, čija je ukupna tržišna kapitalizacija u martu prošle godine iznosila 1.430 milijardi dolara.

Na berzi je listirano više od 5.500 kompanija.

Izvor: Agencije