London: Izrael finansira propagandna putovanja i ušutkuje kritičare

Izrael pokušava ocrniti aktiviste koji se protive ilegalnoj okupaciji palestinskih teritorija optužujući ih za rasizam, otkriva istraga Al Jazeere.

Otkrivena je i rasprostranjena izraelska propagandna kampanja u Velikoj Britaniji čiji je cilj ograničiti negativne vijesti o izraelskoj politici i finansirati odlazak mladih aktivista u Izrael.

Tokom šestomjesečne istrage, novinar Robin (alias) na tajnom zadatku, stvorio je kontakte s političarima, aktivistima i zvaničnicima Ambasade Izraela u Londonu.

Mnogi su dobijali finansijsku ili stratešku pomoć Ambasade preko Shaia Masota, visokog političkog zvaničnika u Ambasadi.

Robin se predstavljao kao diplomac, proizraelski aktivista koji je želio osnovati proizraelsku omladinsku organizaciju u okviru opozicione Laburističke stranke, kako bi se borio protiv globalnog pokreta za bojkot Izraela (BDS).

Optužbe za rasizam

U septembru 2016, Masot je odveo Robina na konferenciju Laburističke stranke u Liverpoolu.

Na marginama konferencije, potpredsjednik Jevrejskog laburističkog pokreta Mike Katz održao je obuku o antisemitizmu, koju je Al Jazeera tajno snimala.

Neki laburisti, koji su postavljali pitanja o definicijama antisemitizma, nedugo zatim optuženi su za rasizam.

Kada je započela diskusija o cionizmu, političkoj ideologiji da Izrael ima pravo da postoji kao domovina Jevreja u historijskoj Palestini, neki su poveli debatu.

„Antisemitizam, kao bilo koji oblik rasizma, je za svaku osudu i smatram da Jevreji trebaju stajati rame uz rame s našim crnim i muslimanskim drugovima, koji su trenutno mnogo više izloženi rasizmu nego što smo to mi“, rekla je laburistička aktivistica Jackie Walker, tamnoputa Jevrejka.

Dodala je da tokom obuke nije čula prihvatljivu definiciju antisemitizma i zaključila: „Ako govorite da se o cionizmu ne može raspravljati, to je zaista zabrinjavajuće“.

Walker je uskoro dobila prijetnje i kritike.

Snimci (koje nije snimila Al Jazeera) njenih komentara pojavili su se na internetu, a britanske novine izvijestile su o događaju narednog dana. Suspendirana je iz Laburističke stranke tokom istrage i smijenjena je s pozicije potpredsjednice Momentuma, ljevičarske organizacije koja podržava laburističkog vođu Jeremyja Corbyna.

Kada je Robin pitao Masota o Walker, on je kazao: „Ona je problematična“.

Ella Rose, direktorica Jevrejskog laburističkog pokreta koja je ranije radila u Ambasadi Izraela, kazala je da je Walker „j….a antisemitkinja“.

Pohvalila se da je obučena u krav magi, borilačkoj vještini koju je osmislila izraelska vojska.

„Znate šta, mogla bih je srediti. Visoka je 157 centimetara i malena“, rekla je Rose Robinu.

Walker je kasnije kazala za Al Jazeeru: „Ako oni optužuju nekoga za antisemitizam, to je otprilike kao da ga optužuju za pedofiliju ili ubistvo“.

Izraelski novinar i pisac Yossi Melman kazao je za Al Jazeeru da je u proteklim godinama došlo do rasta trenda Vladinog „blaćenja ljudi koji se protive Izraelu ili cionizmu, tvrdeći da su također antisemiti“.

„Ali nisu svi antiizraelci i anticionisti ujedno i antisemiti, dapače“, rekao je on.

Izraelski historičar Ilan Pappe je kazao: „U prošlosti, antisemitizam je bio mržnja prema Jevrejima zato što su Jevreji“.

„Sada Izrael širi tu definiciju i kaže da je kritika onoga šta Jevreji rade također antisemitizam.“

Misteriozni milion funti

Tokom Kongresa laburista, Robin je snimio diskusiju između Masota i Joan Ryan, laburističke parlamentarke i šefice organizacije Laburistički prijatelji Izraela (LFI) u kojoj su aludirali na postojanje fonda Ambasade Izraela vrijednog milion funti, kojim se plaćaju putovanja u Izrael aktivista i političara.

Ryan je kazala da je odabrala kandidate za put.

„Šta se desilo s imenima koje smo predočili Ambasadi?“, pitala je Masota.

„Sad smo dobili novac, to je više od milion funti, to je mnogo novca. To nije fizički, već odobrenje.“

„Nisam mislila da imaš novac u torbi“, našalila se Ryan.

Iz LFI-ja su kazali za Al Jazeeru da razgovor Masota i Ryana nije povezan sa delegacijama LFI-ja.

Dodali su da njima niko nije ponudio niti dao, niti su oni ikome dali milion funti te da je Ryan predočila listu imena za putovanje koje je organizirala, reklamirala i platila Ambasada Izraela.

Tvrde da je Shai Masot govorio da ima utjecaj koji zapravo nema te da će LFI, a ne Ambasada Izraela, organizirati grupu mladih.

Do vremena objave, niko nije pojasnio Al Jazeeri kome će biti isplaćen milion funti.

Melman je kazao da su strane delegacije koje odlaze u Izrael važan dio „propagandne kampanje“:

„Vlada Izraela već ima odobren budžet koji različita ministarstva mogu koristiti kako žele, da bi dovodili strane delegacije u Izrael. To je dio kampanje informiranja, ili, ako hoćete, propagandne kampanje.“

LFI navodi da sarađuju sa izraelskim i palestinskim organizacijama, kao i sa Ambasadom Izraela.

Gledajte na Al Jazeeri: AJI Izraelski lobi – 2 – Subota 23:30.

Izvor: Al Jazeera