VW sklopio nagodbu od 4,3 milijarde dolara

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Schmidt optužen je  za urotu da prevari SAD (Reuters)
Izvršni direktor Volkswagena Oliver Schmidt optužen je za urotu da prevari SAD (Reuters)

Njemački automobilski div Volkswagen potvrdio je da je postigao 4,3 milijardi dolara ‘težak’ nacrt nagodbe s američkim regulatorima za rješavanje problema prekomjerne emisije ispušnih plinova iz dizelskih motora, a planira se i izjasniti krivim za kazneni prekršaj.

Iz Volkswagena kažu da će troškovi određeni za rješavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijardi eura, odnosno, 19,2 milijarde dolara.

Ističu i da će tokom tri iduće godine biti pod nezavisnim nadzorom, prenosi Hina.

Očekuje se da Volkswagen prizna krivnju kao dio nagodbe najranije u srijedu. Nagodba o priznanju krivnje trebat će odobrenje američkog saveznog suca.

Volkswagen je u septembru 2015. priznao da je u svojim automobilima ugradio softver koji je prilikom eko-testiranja vozila pokazivao lažni nivo emisija ispušnih plinova.

Sporni dizelaši

Kompanija je u Sjedinjenim Američkim Državama prodala gotovo pola miliona automobila koje pogone sporni dizelaši. Poslije je VW priznao da je to slučaj s 11 miliona vozila širom svijeta.

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Schmidt optužen je u ponedjeljak za urotu da prevari SAD, a proizvođač za prikrivanje prevare.

Nagodba s Ministarstvom pravosuđa neće okončati istragu oko varanja na emisiji ispušnih plinova te postoji mogućnost podizanja kaznenih prijava za izvršne direktore grupacije.

Volkswagenu predstoje još dvije godine otkupljivanja i popravljanja američkih dizelskih automobila sa spornim softverom.

Ta kompanija je već pristala platiti gotovo 17,5 milijardi dolara kako bi riješili civilne tužbe te je ponudila otkupiti približno 500.000 automobila sa spornim softverom.

Izvor: Agencije


Povezane

Očekuje se da će dogovor o otkupu i plaćanju popravka gotovo 80.000 automobila koštati Volkswagen 300 miliona dolara.

20 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO