Moskva negira postojanje tajnih snimaka Trumpa

Izvještaj o tajnim snimkama je, uprkos tome što nije potvrđena njegova autentičnost, izazvao pometnju u Washingtonu (AP)

Moskva je negirala navode da Rusija ima kompromitirajuće informacije o izabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, niti o njegovoj protivnici na izborima Hillary Clinton.

“Kremlj nema kompromitirajuće informacije o Trampu. To je potpuni blef, apsolutno fabriciranje, potpuna besmislica”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski mediji su prenijeli kako je još rekao da se “Moskva ne bavi prikupljanjem kompromitirajućih informacija”, dodavši kako je cilj objavljivanja takvih informacija da se “nanese veća šteta američko-ruskim odnosima”.

I Trump je demantirao takve navode, napisavši na Twitteru velikim slovima: “Lažne informacije – lov na vještice”.

Pojedini mediji prenijeli su informaciju kako su tajni dokumenti predočeni prošlog tjedna izabranom američkom predsjedniku, te obuhvaćaju i kompromitirajuće podatke koje su o njemu prikupili ruski agenti.

Navedeno je kako su sažetak na dvije stranice, ali i izvješće od 35 stranica što ga je sačinila američka obavještajna služba, predani Trumpu, ali i odlazećem predsjedniku Baracku Obami.

FBI i Obama bez komentara

FBI navodno istražuje vjerodostojnost i tačnost takvih priča, koje se prvenstveno temelje na informacijama iz ruskih izvora.

I FBI, i predsjednik Obama odbili su službeno komentirati takve navode. Obama je samo rekao kako Bijela kuća ne komentira tajna izvješća.

Među ostalim, izvješća ukazuju na navodne kompromitirajuće snimke, razmjenu informacija između Trumpa i njegovih suradnika s Kremljom, ruskoj pomoći u predsjedničkoj kampanji…

Izvješće je, unatoč tome što nije potvrđena njegova autentičnost, izazvalo pomutnju u Washingtonu, piše agencija AFP.

U svojoj predsjedničkoj kampanji je Trump zagovarao približavanje Sjedinjenih Država i Rusije i dugo je vremena odbijao prihvatiti izvješća američkih tajnih službi o ruskome hakiranju demokratske elektroničke pošte čime je Moskva nastojala utjecati na kampanju.

Izvor: Agencije