Ubijen komandant sirijskih pobunjenika

Drugi izvor Reutersa tvrdi kako su pobunjenici bili u skrovištu u selu Kafr Naha kada se desio udar (Reuters)

Visokopozicionirani vojni komandant i jedan od osnivača sirijske pobunjeničke grupe Jabhat Fatah al-Sham, ranije poznate kao Front Al-Nusra, ubijen je u zračnim udarima američkih aviona koji su pogodili mjesto sastanka lidera grupe, objavili su pobunjenici.

Abu Hajer al-Homsi, čije je pravo ime bilo Abu Omar Saraqeb, poginuo je u udarima na ruralni dio provincije Halep u četvrtak, a udar je najvjerovatnije izvršio borbeni avion Sjedinjenih Američkih Država, navodi agencija Reuters pozivajući se na izvore iz redova pobunjenika.

Drugi izvor Reutersa tvrdi kako su pobunjenici bili u skrovištu u selu Kafr Naha kada se desio udar.

Vijest o pogibiji Saraqeba prenijela je i agencija AFP, također pozivajući se na izvore iz redova pobunjenika.

Malo detalja

Malo drugih detalja je objavljeno, no fotografija drugog lidera poznatog kao Abu Muslim al-Shami objavljena je na društvenim medijima kao dokaz da tvrdnje da je i on poginuo nisu tačne.

Vjeruje se kako lider grupe Abu Mohammad al-Jolani nije bio na sastanku u Kafr Nahi.

Od početka kampanje zračnih udara koju vodi međunarodna koalicija predvođena SAD-om na grupe u Siriji i Iraku septembra 2014. godine, česte mete su lideri Fronta al-Nusra, no u njima je poginulo i veliki broj civila. Jučerašnji napad je prvi udar na grupu i pogibija jednog od lidera otkako je grupa promijenila ime.

Front Al-Nusra u julu je objavio kako okončava veze sa Al-Kaidom i mijenja ime u Jabhat Fatah al-Sham u pokušaju da privuče one Sirijce kojima je smetala veza grupe sa Al-Kaidom i prisustvo stranih boraca u Al-Nusri.

Potez promjene imena je odbacio zvanični Washington koji je kazao kako će i dalje smatrati ovu grupu „terorističkom“.

Bitka za Halep

Američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pokušavaju doći do dogovora o jačoj saradnji u Siriji, naročito kada je riječ o zračnim udarima ovih država na položaje oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Njih dvojica bi se trebali sastati danas u švicarskoj Ženevi, a razgovor bi se trebao fokusirati na „smanjenje nasilja, širenje humanitarne pomoći sirijskom narodu i napredak ka političkom rješenju za okončanje građanskog rata“, naveo je glasnogovornik State Departmenta John Kirby u saopćenju.

Susret je došao u vrijeme kada su snage režima iz Damaska napravile veliki napredak u okolini podijeljenog grada Halepa.

Osvajanje Halepa bila bi najveća pobjeda za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u petogodišnjim borbama, te bila bi prikaz dramatične promjene stanja na frontovima u njegovu korist otkako je Rusija ušla u rat na njegovoj strani prošle godine.

Sirijski rat je počeo kao nenasilan ustanak protiv Assada marta 2011. godine, no brzo je eskalirao u oružani sukob.

Više od 280.000 Sirijaca je poginulo tokom rata, 4,8 miliona je pobjeglo iz zemlje, dok je 6,6 miliona interno raseljenih, navodi UN.

Izvor: Al Jazeera i agencije