Munjeviti udar turske avijacije na ISIL

Turski avioni su za deset minuta gađali i uništili četiri položaja ISIL-a (Reuters)

Turske zračne snage uništile su četiri statična položaja oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, prenosi Anadolija.

Turski avioni su za deset minuta u petak ujutro gađali i uništili četiri fiksna položaja boraca ISIL-a u sirijskim mjestima Tall Ali, Tell el Hava i Vukuf.

Poginula tri turska vojnika

U napadu ISIL-a na sjeveru Sirije na tenk ubijena su u petak trojica turskih vojnika, navodi turska vojska u saopćenju objavljenom na televiziji, prenosi AFP.
Taj napad, u kojem je ranjen još jedan vojnik, izveden je tri dana nakon smrti trojice vojnika u prvom napadu ISIL-a na tursku vojsku od početka ofanzive na sjeveru Sirije 24. augusta.

Kako je saopćeno iz Generalštaba turskih oružanih snaga, avioni su po uspješno obavljenom zadatku vraćeni u bazu.

Podrška Saudijske Arabije

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir je kazao da njegova zemlja podržava tursku operaciju “Štit Eufrata” na sjeveru Sirije.

“Mi podržavamo ono što Turska danas radi u Siriji i vjerujem da su ciljevi Turske u Saudijske Arabije u regiji gotovo isti”, kazao je on.

“Mi podržavamo svaki potez koji pomaže da se eliminira teroristička organizacija Daesh [arapski akronim za ISIL] u Siriji i bilo gdje drugdje u regiji”, dodao je Al-Jubeir.

Nastavak ofanzive

Premijer Turske Binali Yildirim izjavio je u Ankari da će ofanziva “Štit Eufrata” na sjeveru Sirije biti nastavljena, s ciljem uspostavljanja sigurnog područja u pograničnom pojasu.

Istovremeno, kako je rekao Yildirim, akcije turske policije, žandarmerije i vojske bit će nastavljene i u 12 područja u Turskoj, za koja je utvrđeno da su mjesta djelovanja terorističkih organizacija.

Turske oružane snage i koalicione zračne snage od 24. augusta provode ofanzivu “Štit Eufrata” protiv boraca ISIL-a u sirijskoj regiji Jarabulus, u blizini turske granice, a već nekoliko dana se iz Turske u oslobođene dijelove te regije vraćaju kolone sirijskih izbjeglica.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO