Milioni vjernika stižu na ovogodišnji hadž

Duhovno putovanje ima za cilj čišćenje duša vjernika od grijeha i njihovo približavanje Bogu (Reuters)

Milioni muslimana iz cijelog svijeta počeli su pristizati u grad Meku (Saudijska Arabija) uoči hadža, godišnjeg hodočašća koje je centralni stub islama i koje ponavlja djela poslanika Muhammeda od prije skoro 1.400 godina.

Vjernici iz više od 150 država počeli su se okupljati u petak u gradu, jednom od svetih mjesta u islamu, kako bi se spremili za petodnevno hodočašće koje počinje u subotu, 10. septembra.

Duhovno putovanje ima za cilj čišćenje duša vjernika od grijeha i njihovo približavanje Bogu. Očekuje se kako će više od 1,5 miliona stranih hodočasnika ove godine obaviti hadž.

Kako bi se popravila sigurnosna situacija, u Velikoj džamiji u Meki je postavljeno više od 1.000 novih kamera za posmatranje koje će pratiti okupljene vjernike, a simbolično kamenovanje đavola, zasnovano na historijskoj tradiciji, bit će daleko više kontrolirano nego prethodnih godina.

Napetost Teherana i Rijada

Također, po prvi put će hodočasnici dobiti elektronske narukvice sa ličnim i medicinskim podacima kako bi vlasti mogle pružiti pomoć i identificirati ljude.

Vodootporni i povezani na GPS, ovi uređaji će također obavještavati vjernike o vremenu molitvi i voditi ih kroz razne rituale.

Prošlogodišnji hadž je obilježen metežom u kojem je poginulo više od 750 osoba. Međutim, cifre koje su objavile države u koje su se vratila tijela poginulih pokazuju kako je moguće da je više od 2.000 osoba tada izgubilo živote.

Ova nesreća je pojačala tenzije između Rijada i Teherana jer su mnogi od poginulih bili vjernici iz Irana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sva grandioznost, veličina građevine sa slika tako moćna i daleka postaje jedna ‘mehkota’ prepoznatljiva samo duši, dok je srce s ostalim damarima samo prati.

blog by
Published On 30 Aug 2016

Predsjednik Irana pozvao muslimanski svijet da se ujedini i kazni vladu Saudijske Arabije zbog načina organizacije hadža.

Published On 07 Sep 2016

Vrhovni saudijski vjerski poglavar zaoštrio je danas retoriku prema Irancima rekavši da oni nisu muslimani.

Published On 06 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO