Herrman: Deportovati izbjeglice iz Njemačke

Najava mjera usmjerenih protiv izbjeglica dolazi u vrijeme nakon pokrajinskih izbora (EPA)

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann pozvao je u petak na deportaciju izbjeglica, kojima je uskraćen azil u Njemačkoj, u krizne zone poput Afganistana kao i na poduzimanje drugih mjera, što ukazuje na produbljivanje jaza između Anglele Merkel i njezinih konzervativnih saveznika u Bavarskoj.

Herrmannova Kršćansko-socijalna unija (CSU) pojačava pritisak na kancelarku Merkel prije održavanja saveznih izbora iduće godine.

Najave ovakvih mjera dolaze nakon ponižavajućih izbornih rezultata, koji su pokazali veliki rast podrške protuimigrantskoj Alternativi za Njemačku (AfD). 

List Bild prenio je izjavu Herrmanna, koji je rekao da zagovara repatrijaciju ljudi iz sjevernih područja Afganistana i drugih kriznih područja kojima je uskraćen azil.

To je vlada kancelarke Merkel ranije odbila učiniti.

Ljude bez dokumenata deportovati

Herrmann je također pozvao na uspostavu tranzitnih centara na njemačkim granicama, gdje bi mogli biti zatvorene izbjeglice, koje uđu u zemlju bez pasoša, ili drugih identifikacijskih isprava.

“Ne bi trebalo dopustiti da neko čiji se identitet ne može provjeriti skita po Njemačkoj. Oni koji dolaze bez dokumenata i ne mogu dokazati svoj identitet moraju biti zatvoreni i moguće vraćeni natrag”, istakao je.

On je govorio u prilog zakonski obvezujućeg ograničenja broja izbjeglica, koje mogu ući u Njemačku i ukidanja dvojnog državljanstva, što je ključni zahtjev uključen u dokument na pet stranica koji su odobrili čelnici CSU-a tokom vikenda.

Izvor: Agencije


Povezane

Njemačka kancelarka najavila je rješavanje zahtjeva za azil, uprkos porazu na nedavno održanim regionalnim izborima.

Published On 06 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO