Grčka: Izbjeglice čekaju spajanje s porodicama

Desetine hiljada izbjeglica nalaze se u Grčkoj, gdje pokušavaju naći način da nastave dalje i počnu novi život u nekoj od evropskih zemalja.

Trebalo im je mnogo duže nego što su očekivali, ali konačno vide svjetlo na kraju tunela. Esther je s porodicom stigla su Idomeni u vrijeme kad su se granice na takozvanoj balkanskoj ruti zatvarale. Nekoliko sedmica kasnije odlučili su se vratiti u Atinu i prijaviti za program preseljenja Evropske unije.

“Kad smo stigli u Atinu, nismo mogli naći smještaj. Rekli su mi da bi mi Ujedinjeni narodi trebali pomoći. Nakon razgovora, odveli su nas u hotel. Ljudi su nas u početku čudno gledali. Ali, stavila sam se u njihovu poziciju i mislila: ‘Da su oni stigli u našu zemlju na ovakav način, kako bismo mi njih gledali?'”, kazala je Esther, izbjeglica iz Sirije.

Ibrahim je u isto vrijeme stigao u Idomeni. Radio je kao prevodilac za američke snage u Bagdadu i život mu je, kaže, bio u opasnosti. Plašio se da se neće moći sastati sa suprugom, koja je ranije napustila Irak. Otišao je iz kampa u Idomeniju kad je grčka Vlada najavila njegovo zatvaranje. Od tada se seli iz kampa u kamp, pokušavajući naći mir i ne izgubiti strpljenje.

Uništeno dostojanstvo

“Veoma je teško reći nekome: ‘Oprostite, treba mi novac za telefon, za nove cipele…’ Veoma je teško. To je izuzetno ponižavajuće. Ne znam kad će me nazvati, ni kad ću ići na razgovor. Sve to ostavlja psihičke posljedice na mene. Postao sam šutljiv, prestao razgovarati s ljudima. U šoku sam”, kazao je Ibrahim, izbjeglica iz Iraka.

Njegova priča slična je onoj većine od 60.000 izbjeglica koje se nalaze u Grčkoj. Nazim i njegovo troje djece ostali su na granici dok je policija nije ispraznila. Živi u kampu u blizini Soluna, nadajući se da će, kao dio programa spajanja porodica, uspjeti doći do supruge koja je u Njemačkoj. Uslovi u kojima žive ugrožavaju život njegovog sina.

“Ima veoma slab imunološki sistem. Može ga ubiti i ubod komarca. Izvađena mu je slezena i potrebna mu je posebna njega. Iscrpljen sam, fizički, emocionalno, finansijski… Ovih dana mrzim cijeli svijet… i svoj život. Djeci je potrebna majka. Oni nisu borci ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant], nego obična djeca”, rekao je Nazim, izbjeglica iz Sirije.

Prema programu Evropske unije, 160.000 osoba trebalo bi biti preseljeno širom Evrope. Ali, do sada su obrađeni zahtjevi tek 4.000 izbjeglica. Ostali borave u kampovima, pitajući se koliko će još čekati da počnu novi život.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Pojedina grčka ostrva bila su na udaru izbegličke krize. Ovogodišnja UN-ova nagrada koja priznaje rad u oblasti pružanja pomoći izbjeglicama i migrantima dodijeljena je Efi Latsoudi, aktivistkinji za ljudska prava i članici spasilačkog tima iz Grčke. Upravo taj tim odigrao je ogromnu ulogu u spašavanju i pomoći hiljadama izbjeglica koje su preko Grčke tražile put […]

Published On 06 Sep 2016

Sirijske izbjeglice koje se nalaze na sjeveru Grčke za Al Jazeeru su govorile o tome kako ih pojedine vjerske grupe pritišću da prijeđu na kršćanstvo. Opisuju kako im se obećava bolji tretman u Europi ako postanu kršćani. S njima je razgovarala Hoda Abdel Hamid.

Published On 28 Aug 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO