Češki predsjednik: Krim se ne može vratiti Ukrajini

Miloš Zeman je jedini zapadni čelnik koji je prošle godine bio u Moskvi na obilježavanju završetka Drugog svjetskog rata (EPA)

Češki predsjednik Miloš Zeman je izjavio da se Krim ne može vratiti Ukrajini, iako je Rusija prekršila međunarodne zakone aneksijom tog poluotoka.

Rusija je pripojila Krim prije dvije godine, zbog čega su Europska unija i SAD nametnuli Rusiji razne oblike političkih i ekonomskih sankcija.

Zeman se protivio europskim sankcijama i redovito iznosio proruska stajališta.

On je jedini zapadni čelnik koji je prošle godine bio u Moskvi na vojnoj paradi povodom obilježavanja završetka Drugog svjetskog rata.

“Aneksija predstavlja kršenje međunarodnog prava i nema nikakve sumnje da su aneksijom Krima prekršen ukrajinski teritorijalni integritet”, napisao je Zeman u odgovoru na pitanje čitatelja na češkom političkom portalu Parlamentni listy.

‘Hruščov napravio glupost’

“S druge strane, [nekadašnji ruski predsjednik Nikita] Hruščov je napravio neoprostivu glupost i svjetski političari danas priznaju da se Krim ne može vratiti Ukrajini”, napisao je Zeman.

Nije naveo o kojim se to svjetskim političarima radi.

Sovjetski lider Nikita Hruščov je Krim, do tada dio Rusije, godine 1954. dao Ukrajini.

Češka Vlada, koja ima glavnu riječ u vođenju vanjske politike, ne slijedi stavove predsjednika države, nego prema Rusiji provodi zajedničku europsku politiku.

Izvor: Agencije