Za obnovu Westminsterske palače 5,2 milijarde dolara

Westminsterska palača je sa svojom kulom 'Big Ben' simbol Londona (AP)
Westminsterska palača je sa svojom kulom 'Big Ben' simbol Londona (AP)

Komitet britanskog Parlamenta je objavio multimilijarderski plan renoviranja palače Westminster, a što predviđa i višegodišnje izmještanje britanskog Parlamenta iz te zgrade.

Na bazi stručnih izvještaja, koji upozoravaju da bi se mogla dogoditi “katastrofa“ ukoliko se kompleks londonske palače Westminster ne renovira, članovi parlamentarne komisije zaduženi za to pitanje objavili su plan renoviranja, koje bi trebalo početi 2023. godine i trajati najmanje šest godina.

Prema procjenama konsultantske kuće Deloitte, renoviranje Westminstera, palače koja je sa svojom kulom “Big Ben” simbol Londona, koštat će 3,9 milijardi funti (5,21 milijardu dolara).

Westminsterska palača je dom britanskog parlamenta još od 13. stoljeća.

Prvo seljenje parlamenta

Veći dio kompleksa izgrađen je nakon 1834. godine, kada je palača izgorjela u požaru.

Shodno planu komisije, Zastupnički dom Parlamenta bi 2022. godine trebao svoje sjednice preseliti u obližnju zgradu, u kojoj se trenutno nalazi Ministarstvo zdravstva Velike Britanije, dok će Dom lordova biti preseljen u obližnji konferencijski centar.

Bit će to prvi slučaj da je britanski parlament iseljen iz Westminsterske palače nakon Drugog svjetskog rata, kada je palača bombardirana.

Plan koji je komisija objavila mora proći parlamentarnu proceduru odobravanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon 120 godina od prikazivanja prvih pokretnih slika i uz investiciju vrijednu više milijuna eura, kino poznato kao rodno mjesto britanske kinematografije uskoro bi trebao biti ponovno otvoren za javnost.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO