UN: Iran poštuje nuklearni sporazum

Sporazum propisuje količine urana i teške vode koje Iran može da posjeduje (EPA)
Sporazum propisuje količine urana i teške vode koje Iran može da posjeduje (EPA)

Iran je i dalje u okvirima nuklearnog sporazuma koji je potpisao sa šest svjetskih sila prošle godine, saopćila je Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju.

Sporazum propisuje količine urana i teške vode, elemenata od kojih se može napraviti atomska bomba, koje Iran može da posjeduje, prenosi Srna.

U zamjenu za smanjenje sankcija, Iran se obavezao da će držati svoje zalihe obogaćenog urana na ispod tristo kilograma i zalihe teške vode na ispod 130 tona.

“U izvještajnom periodu, Iran nije imao više od 130 tona teške vode i tristo kilograma obogaćenog urana”, kaže se u kvartalnom izvještaju Agencije za atomsku energiju.

Ispunjavanje obaveza

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je početkom augusta kazao da svjetske sile nisu ispunile obaveze, koje su preuzele u okviru historijskog nuklearnog sporazuma, nanijevši tako štetu ekonomskom razvitku Irana, prenio je AP.

Rouhani je za iransku državnu televiziju tada izjavio da bi ta država danas bila u boljoj situaciji “da je druga strana radila kako treba”.

On je naveo da Iran i dalje ne može da raspolaže sredstvima koja ima u inostranstvu, i pored toga što je sada u stanju da izvozi više nafte i ima pristup međunarodnom bankarskom sistemu.

Rouhani tvrdi da američki Kongres, Izrael i zemlje regije sprečavaju primjenu sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Sporazum koji je Iran potpisao o ograničavanju nuklearnog programa podrazumijeva ekonomsko otvaranje Irana prema svijetu i polagano otopljavanje odnosa između te zemlje i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije


Povezane

Godinu nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma, predsjednik Rouhani je pod pritiskom da omogući radna mjesta i niže cijene.

14 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO