UN će istražiti navode o hemijskom oružju

Pedeset civila ubijeno je u udarima ruske i ratne avijacije predsjednika Bashara al-Assada na grad Halep i njegovu okolinu, na sjeveru Sirije.

Najveći broj žrtava je u kvartu Sukkeri, na jugu grada. Nešto južnije, odvijaju se sukobi Assadovih i opozicionih snaga, koje pokušavaju da probiju opsadu istočnog dijela grada.

Istovremeno, Ujedinjeni narodi su najavili istragu o navodima opozicije da su Assadove snage u zračnim udarima na Halep prije dva dana koristile hemijsko oružje.

Reporter Al Jazeere Amr al-Halabi obišao je kvart Sukkeri nakon napada.

Borbeni avioni sirijske vlade počinili su novi masakr u gradu Halepu.

Buradi s eksplozivom

U četvrti Sukkeri, vojni avioni i helikopteri ispalili su više projektila i ispustili burad s eksplozivom, ubivši i ranivši desetke osoba.

Jedan od projektila pogodio je zgradu u kojoj se održavala dženaza. Građani kažu da je zbog toga bilo mnogo žrtava.

Može se vidjeti i kolika je šteta počinjena u četvrti Sukkeri. U pogođenoj ulici nalazile su se tržnica i prodavnice.

Drugi projektili pogodili su obližnju četvrt. I u tom napadu je bilo žrtava. Spasioci još traže preživjele.

Jučer je na četvrt Sukkeri počinjen napad hlorom. Četvrt se nalazi nedaleko od Al-Amirije, gdje se vode žestoke borbe između snaga sirijske vlade i pobunjenika.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Snage sirijske vlade ponovo u okruženju drže područja Halepa pod kontrolom pobunjenika. Prošlog mjeseca koalicija opozicionih grupa probila je opsadu i omogućila dopremanje hrane i lijekova za približno 275 hiljada civila. Ekipa Al Jazeere je imala ekskluzivni pristup položajima pobunjenika.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO