Stoltenberg prvi put u Turskoj od pokušaja puča

Stolteberg će se sastati sa turskim predsjednikom Erdoganom, premijerom Yildirimom i drugim zvaničnicima (EPA)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg trebao bi danas i sutra boraviti u Ankari, prvi put otkad je u julu u toj državi dio vojske pokušao izvesti državni udar, saopćila je Sjevernoatlantska alijansa.

Stolteberg će se sastati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, premijerom Binalijem Yildirimom, šefom diplomatije Mevlutom Cavusogluom, ministrom odbrane Fikrijem Isikom i drugim visokim turskim zvaničnicima.

Neuspjeli pokušaj puča u Turskoj sredinom jula, u kojem je poginulo više od 270 ljudi, podigao je tenzije u odnosima između Ankare i Brisela.

Turske vlasti optužuju Zapad kako mu je više stalo za ljudska prava pučista i njihovih pristalica, nego što ih brine pokušaj svrgavanja zakonski izabrane vlade jedne članice NATO-a.

Članstvo nije upitno

Prošlog mjeseca, iz Alijanse su saopćili kako se članstvo Turske u NATO-u „ne dovodi u pitanje“ nakon pokušaja udara u julu u toj državi.

„NATO računa na kontinuirani doprinos Turske i Turska može računati na solidarnost i podršku NATO-a“, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu u saopćenju izdatom kao odgovor na spekulacije u medijima, prenosi AFP.

Izjava zvaničnika Alijanse 10. augusta uslijedila je dan nakon posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Rusiji, što je izazvalo spekulacije o narušavanju veza Ankare i NATO-a.

Turska je druga vojna sila u NATO-u i ključni je saveznik Zapada na Bliskom istoku.

Lungescu je podsjetila kako je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg telefonom razgovarao sa Erdoganom odmah poslije pokušaja puča, „snažno osudivši pokušaj udara i izrazivši punu podršku turskim demokratskim institucijama“.

Stoltenberg je, po njenim riječima, izrazio podršku izabranoj Vladi Turske i poštovanje hrabrosti turskog naroda. Također je uputio saučešće porodicama onih koji su izgubili živote u pokušaju puča, navela je ona.

Izvor: Agencije