Obama: Kina nema pravo na Južnokinesko more

Kina polaže pravo na većinu Južnokineskog mora (Reuters)
Kina polaže pravo na većinu Južnokineskog mora (Reuters)

Odluka Stalnog arbitražnog suda u Hagu koji je u julu presudio da Peking nema historijsko pravo na Južnokinesko more, mora se poštovati, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama.

“Julska arbitraža koja je označila prekretnicu i obavezujuća je, omogućila je da se jasno utvrde pomorska prava u tom dijelu svijeta”, rekao je američki predsjednik na susretu vrha azijskih zemalja u Laosu.

Kina gotovo čitavo Južnokinesko more smatra svojom teritorijom, pa i one njegove dijelove u blizini svojih susjeda, nauštrb Filipina i drugih zemalja jugoistočne Azije. 

Kina se poziva na razgraničenje koje se pojavljuje na kineskim geografskim kartama iz 1940-ih.

No Stalni arbitražni sud (PCA) u Hagu ocijenio je u julu da Peking nema historijsko pravo na prirodna bogatstva unutar tzv. “linije od devet crtica”.

Takva je odluka jasna i nedvojbena pobjeda Filipina, koji su 2013. predali zahtjev za arbitražu, tvrdeći da Kina svojim posezanjem za tim dijelom mora krši UN-ove konvencije.

Filipini su u srijedu na samitu u Vijetnamu osudili kinesku planiranu tajnu gradnju umjetnih ostrva u Južnokineskom moru, što je potaknulo regionalne napetosti.

Kina protiv uplitanja u spor

Kineski premijer Li Keqiang ranije je kazao kako Kina želi sarađivati sa Savezom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) kako bi “uklonila miješanje” u spornom Južnokineskom moru.

Filipinski zvaničnici tvrde da su “ozbiljno zabrinuti” da se kineski brodovi spremaju graditi na spornim sprudovima u Južnokineskom moru, uzdrmavši dojam srdačnosti na samitu.

Kina polaže pravo na većinu Južnokineskog mora, kroz koje se odvija više od pet biliona dolara vrijedne trgovine godišnje. Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunei i Tajvan isto tako polažu određena prava.

Zvaničnici su rekli kako su razgovori između čelnika jugoistočne Azije na regionalnom samitu u Laosu protekli glatko, ali nije spomenuta julska presuda suda u Den Haagu, koji je protuzakonitim proglasio neke od kineskih umjetnih otoka i učinio nevažećim njeno polaganje prava na skoro cijeli plovni put.

U saopćenju, koje je objavilo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, navodi se kako je Li rekao da je Kina spremna sarađivati sa zemljama ASEAN-a na “uklanjanju miješanja, te ispravnom rješavanju pitanja Južnokineskog mora”.

Poruka SAD-u

Nije ulazio u pojedinosti, ali takve riječi kineski čelnici obično koriste upućujući na nedopustivost zemljama izvan regije poput Sjedinjenih Američkih Država, bez direktne uključenosti u spor, da se umiješaju.

Zajedničkim naporima Kine i članica ASEAN-a, stanje u Južnokineskom moru ide u pozitivnom smjeru, dodao je Li.

Sve nametljivije djelovanje brodova kineske obalne straže u Južnokineskom moru prijeti destabilizaciji regije, navode autori najnovijeg istraživanja, koje prati incidente na ovom važnom trgovačkom pravcu.

Nekoliko sati prije sastanka filipinsko Ministarstvo obrane objavilo je fotografije i kartu kojima pokazuje, kako je reklo, sve veći broj kineskih brodova u blizini spruda Scarborough, kojeg je Kina zauzela 2012.  

Izvor: Agencije


Povezane

U Laosu se nastavlja samit Saveza država Jugoistočne Azije. Ekonomska suradnja, mir i stabilnost u ovoj regiji su glavne teme. Međutim, političke tenzije zbog kineskih tendencija za kontrolu voda u Južnom kineskom moru, prijete narušiti temelje na kojima je organizacija ASEAN prvobitno i osnovana.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO