Guy Verhofstadt – EU pregovarač za Brexit

Gay Verhofstadt je nekoliko puta bio kandidat za predsjednika Evropske komisije (EPA)
Gay Verhofstadt je nekoliko puta bio kandidat za predsjednika Evropske komisije (EPA)

Belgijanac Guy Verhofstadt, član liberalne političke skupine ALDE i pobornik europskog federalizma, izabran je da u ime Europskog parlamenta vodi pregovore o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

“Čast mi je da sam imenovan glavnim pregovaračem za Brexit u ime EP-a, koji će imati središnju ulogu u sporazumu na osnovi Članka 50 i svakog budućeg sporazuma između EU-a i Velike Britanije”, objavio je bivši belgijski premijer na svojem Twitter profilu, kako prenosi Hina.

On je drugi Belgijanac koji će sudjelovati u pregovorima s Londonom.

Seeuws na čelu operativne grupe

Njegov sunarodnjak i bivši glasnogovornik dok je bio premijer Didier Seeuws bit će na čelu operativne grupe za Brexit u Vijeću ministara, koje predstavlja države članice.

Seeuws je bio šef kabineta bivšeg predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya do kraja 2014. godine, a trenutačno je na poziciji predsjednika Vijeća ministara.

U ime EK-a pregovore će voditi Francuz Michel Barnier.

Europljani očekuju da britanska Vlada aktivira Članak 50 Lisabonskog ugovora, kojim će se pokrenuti procedura razdruživanja, što još nikada nije učinjeno.

Europski zastupnici pozvali su nakon britanskog referenduma 23. lipnja na brzo aktiviranje tog članka, istaknuvši da je pristanak EP-a potreban za sporazum o razdruživanju.

Bio kandidat za predsjednika EK-a

Uvjereni Europljanin, nekoliko puta kandidat za predsjednika EK-a, Verhofstadt to nije uspio postati zbog protivljenja nekoliko država članica, primjerice 2004. godine, dok je još bio premijer, kada mu se, među ostalima, usprotivila i Velika Britanija.

Tada mu se predbacivalo da se protivi ratu u Iraku.

Francuska agencija AFP, kako prenos Fena, podsjeća da je Verhofstadt izvršavao pritisak na London da smjesta aktivira mehanizam za istupanje iz EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO