Erdogan: U Jarabulusu je ISIL potpuno uništen

Turske oružane snage i koalicione zračne snage provode ofanzivu 'Štit Eufrata' protiv ISIL-a (AP)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da “trenutno u Jarabulusu nije ostalo ništa što se zove grupa Islamska država Irak i Levant“, dok su turske oružane snage u protekla dva dana ubile gotovo trideset boraca Radničke partije Kurdistana.

“Oni će bježati, mi ćemo ih progoniti. Nastavit ćemo s tim, imamo plan, a on je da granice Turske budu sigurne”, pojasnio je Erdogan.

Prema njegovim riječima, nastojanjima da se napravi “teroristički koridor” se ne smije i ne može udovoljiti, prenosi Anadolija.

“Umjesto terorističkog, napravit ćemo sigurnosni koridor. Samo to. Ni najmanje nas ne interesira sirijska teritorija”, poručio je turski predsjednik.

Napadi na borce PKK-a

Turske oružane snage i koalicione zračne snage 16. dan provode ofanzivu “Štit Eufrata” protiv boraca ISIL-a u sirijskoj regiji Jarabulus, u blizini turske granice, a već nekoliko dana se iz Turske u oslobođene dijelove te regije vraćaju kolone sirijskih izbjeglica.

Generalštab turskih oružanih snaga je saopćio da je u bombardiranju položaja boraca PKK-u u pograničnom jugoistočnom distriktu Cukurca od 6. septembra ubijeno 29 pripadnika te grupe.

Do sada je na području Hakkari-Cukurca neutralizirano 186 njihovih boraca, navodi Generalštab i dodaje da su se svi ratni avioni i bespilotne letjelice sigurno vratili u svoje baze.

Planinske padine u distriktu Cukurca, u pograničnoj provinciji Hakkari, važna su ruta boraca PKK-a, koji djeluju u planinama na jugoistoku Turske i sjeveru Iraka.

U proteklih nekoliko dana turske snage intenzivirano izvode operacije kako bi neutralizirali borce PKK-a u toj regiji.

Jugoistok Turske pogođen je valom nasilja nakon prekida dvoipogodišnjeg primirja između turske države i PKK-a, koji se bori za nezavisnost, u julu 2015. godine.

Gotovo 40.000 žrtava

Turske snage sigurnosti od kraja prošle godine vode opsežne akcije protiv PKK-a širom Turske i na sjeveru Iraka.

Do sada je u tim akcijama život izgubilo više od 600 pripadnika turskih snaga sigurnosti i ubijeno više od 7.700 boraca PKK-a.

Gotovo 40.000 ljudi, većinom Kurda, ubijeno je od početka oružanog ustanka PKK-a protiv državnih vlasti, koji je počeo prije tri desetljeća.

Turska, Evropska unija i SAD smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije