Aplauzi i zvižduci predsjedniku Brazila

Dok su jedni aplaudirali, drugi su izviždali novog predsjednika Brazila Michela Temera tokom njegovog prvog pojavljivanja u javnosti nakon preuzimanja funkcije od Dilme Rousseff.

Od prošle sedmice, na ulicama brazilskih gradova svakodnevno se održavaju demonstracije protiv nove vlade, koju okupljeni optužuju za korupciju, kao i zbog, kako smatraju, nezakonitog uklanjanja Rousseff s vlasti.

Temer je predvodio tradicionalnu paradu povodom Dana nezavisnosti. Među prisutnima su bili i protivnici i pristalice novog lidera – kojeg Brazilci nisu izglasali.

„Sretan sam na neki način. Da je Dilma na vlasti, imali bismo totalitarni režim kao Venecuela“, kaže Glauco Vieira, Temerov pristalica.

Nedaleko od mjesta održavanja vojne parade, održane su demonstracije protiv Temera. Hiljade Brazilaca danima protestiraju u više gradova, zahtijevajući njegovu ostavku i nove izbore.

„Protestiramo zbog postupka protiv Dilme Rousseff, koji je bio farsa, državni udar. Zato smo izašli na ulice“, govori Antenor Lima, učesnik protesta.

Kako bi umanjio nezadovoljstvo, novi predsjednik će morati riješiti problem sve slabije ekonomije. Više od 1,5 miliona Brazilaca izgubilo je posao prošle godine.

Protivljenje planovima

Temerovi planovi nailaze na protivljenje. Želi znatno smanjiti godišnji budžet, što bi, između ostalog, pogodilo stambeni sektor, poljoprivredne reforme i regionalni razvoj, iz Brazilije javlja novinarka Al Jazeere Mariana Sanchez.

„Kongres će vjerovatno odobriti Temerove mjere. Analitičari kažu da će one od najsiromašnijih Brazilaca zahtijevati mnogo žrtvovanja. Zbog toga demonstranti poručuju da neće stati“, dodaje.

Jedan od demonstranata Marcos Meneses poručuje:

„Jasno je kako će nam ukinuti prava koja smo dobili u proteklih 15 godina. Želi prodati zemlju. Strahujemo šta će se desiti narednih mjeseci.“

Kritičari kažu kako je postupak protiv predsjednice Rousseff razbjesnio Brazilce i da protesti nagovještavaju da je pred novom vladom teška borba za podršku naroda.

Izvor: Al Jazeera