UNICEF: Raseljeno 50 miliona djece

Od ukupnog broja djece izbjeglica, 45 posto njih dolazi samo iz Sirije i Afganistana (Reuters)

Zbog rata i siromaštva 50 miliona djece širom svijeta je napustilo svoje domove, podaci su Agencije Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

Blizu 28 miliona djece raseljeno je zbog nasilnih sukoba, a gotovo isto toliko njih je napustilo domove u potrazi za boljim životom, navodi se u izvještaju UN-ove agencije.

Ističe se da se broj djece izbjeglica udvostručio u posljednjoj deceniji, sa četiri na 8,2 miliona.

UNICEF djecu naziva “najranjivijim stanovnicima na Zemlji” i upozorava da bi ovaj broj mogao porasti, ukoliko vlade ne reagiraju.

Bilo da se radi o ratu, nasilju, siromaštvu ili klimatskim promjenama, najmlađi koji su raseljeni nisu odgovorni za krize, ili nemaju utjecaja na njih.

Prema izvještaju, djeca čine blizu trećine svjetskog stanovništva i polovinu izbjegličke populacije, govore podaci iz 2015.

Izbjeglice bez pratnje

Od ukupnog broja djece izbjeglica, 45 posto njih dolazi samo iz Sirije i Afganistana, prenijele su agencije.

Sve je češći slučaj da ta djeca putuju sama, pa je tako prošle godine 100.000 maloljetnika bez pratnje podnijelo zahtjev za azil u 78 zemalja, što je tri puta više u odnosu na 2014. godinu.

UNICEF ukazuje da djeci izbjeglicama prijete opasnosti kao što su utapanje tokom prelaska mora, dehidracija, neuhranjenost, otmica, silovanje ili ubistvo.

Kada stignu u drugu zemlju, često se suočavaju sa diskriminacijom i ksenofobijom, dodaje se u izvještaju.

Međunarodna zajednica se poziva da djeci pruži zaštitu, obrazovanje i ljekarsku pomoć.

“Neizbrisiva slika djece, kao što je malo tijelo Alana Kurdija pronađeno na plaži ili zapanjeno i krvavo lice Omrana Daqneesha, šokirali su svijet”, podsjetio je u saopćenju izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Lake je naveo da svaka slika djevojčice ili dječaka predstavlja više miliona djece koja su u opasnosti.

Izvor: Agencije