Sankcije EU-a Rusiji još šest mjeseci

Na listi EU-a su neki učesnici pobune, te ruski zvaničnici, zakonodavci i oligarsi, kao i dvije poznate ličnosti koje su javno podržale pobunu (Reuters)

Europska unija danas je produžila trajanje dijela sankcija Rusiji zbog ruskog anektiranja Krima i uloge zvanične Moskve u krizi u Ukrajini, navode diplomatski izvori agencije Reuters.

Zabrane putovanja i blokada imovine koje je izrekla EU, a koji su trebali biti okončani 15. septembra, produženi su za šest mjeseci i odnose se na približno 150 osoba i 37 tijela koji su umiješani u dešavanja u Krimu i na istoku Ukrajine.

Na listi EU-a nalaze se neki učesnici pobune, kao i ruski zvaničnici, zakonodavci i oligarsi, te dvije poznate ličnosti koje su javno iskazale podršku separatistima na istoku Ukrajine.

Sankcije se također odnose na rusku kompaniju Almaz-Antey koja pravi sisteme zračne odbrane, te na nekoliko pravnih lica sa Krima koje su preuzele ruske vlasti nakon što je Moskva anektirala ovaj poluotok na Crnom moru marta 2014. godine.

Pregovori bez rezultata

Nakon zabrana putovanja i blokade imovine, EU je pojačala sankcije jula 2014. godine kada su se nemiri raširili na istok Ukrajine gdje su paravojne snage, uz podršku Rusije, povele bitke protiv ukrajinskih snaga.

Tokom ovog sukoba, više od 9.500 osoba je poginulo, a napori za njegovim diplomatskim rješenjem, predvođeni Francuskom i Njemačkom, još nisu dali rezultata.

Glavne ekonomske sankcije koje je EU nametnula Moskvi, a koje su 2015. godine pogoršale ruske ekonomske probleme izazvane rekordno niskim cijenama nafte, traju do kraja januara 2017. godine, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije