Ruski lovac presreo američki avion

Zvaničnici trenutno razgovaraju s pilotom i preispituju situaciju (Reuters)
Zvaničnici trenutno razgovaraju s pilotom i preispituju situaciju (Reuters)

Dva zvaničnika američkog Ministarstva odbrane izjavila su da je pilot američkog aviona za osmatranje prijavio da ga je tokom rutinske patrole iznad Crnog mora presreo ruski lovac na “nesiguran i neprofesionalan način”, dok je rusko Ministarstvo odbrane saopćilo da su ruski piloti postupili u skladu sa propisima.

Kako piše agencija Reuters, američki zvaničnici, koji su željeli ostati anonomni, rekli su da je bilo više susreta dva aviona, od kojih je jedan okarakteriziran kao opasan, jer je ruski avion prišao američkoj letjelici na samo tri metra.

“Piloti su u zraku po 12 sati i dođe do mnogih susreta, a samo jedan susret je pilot okarakteriziro kao opasan”, rekao je zvaničnik, koji nije ovlašten da govori za javnost.

Zvaničnici trenutno razgovaraju s pilotom i preispituju situaciju, kako bi utvrdili da li treba ovaj incident pomenuti na godišnjem sastanku ruskih i američkih zvaničnika.

‘Avion pokušao da se približi ruskoj granici’

“Ruski piloti su postupili strogo u skladu sa međunarodnim propisima o letovima”, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenosi agencija Tass.

Ova agencija navodi da je patrolni avion američke mornarice dva puta pokušao da se približi ruskoj državnoj granici iznad Crnog mora dok je pri tom njegov uređaj za identifikaciju aviona bio isključen.

U incident su bili uključeni ruski SU-27 i izviđački avion američke vojne mornarice P-8.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO