Rusija zabrinuta zbog napretka turske vojske u Siriji

Turska je pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije 24. augusta kako bi potisnula ISIL sa svojih granica (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog ulaska turskih trupa i snaga sirijske opozicije koje podržava Ankara dublje u sirijski teritorij, ističući da to može dovesti do pogoršanja vojne i političke situacije u Siriji.

“Ovo dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike”, priopćilo je Ministarstvo, a prenosi Reuters.

Službena Moskva je “pozvala Ankaru da se suzdrži od bilo kakvih poteza koji mogu dovesti do dalje destabilizacije situacije u Siriji”.

Prethodno je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istaknuo kako je Turska spremna prihvatiti svaku inicijativu koju predloži SAD da se osvoji glavno uporište oružane skupine Islamska država Irak i Levant u Siriji, grad Raqqa.

Erdogan za akciju sa SAD-om

Erdogan je to izjavio nakon što su snage koje podupire Turska zauzele nova područja koje su pod kontrolom držali pripadnici ISIL-a.

Turska je pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije 24. kolovoza kako bi potisnula ISIL sa svojih granica te spriječila širenje snaga kurdske milicije YPG-a, za koju Ankara drži da je povezana s kurdskim pobunjenicima koji se bore u Turskoj.

“[Američki predsjednik Barack] Obama želi da nešto učinimo zajedno, pogotovo u pogledu Raqqe”, rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka s Obamom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim svjetskim čelnicima u Kini.

Prije mjesec dana, kad se sastao s Putinom, Erdogan je ocijenio da su tursko-ruski odnosi sada u pozitivnoj fazi.

Izvor: Agencije