Danska kupuje podatke iz Dosjea Panama

Vlasti su spremne platiti da bi uhvatili utajivače poreza koji kriju bogatstvo u inostranstvu (Reuters)

Vlada u Kopenhagenu odlučila je da kupi podatke iz Dosjea Panama o mogućim utajivačima poreza iz Danske, rekao je ministar za poreze Karsten Lauritzen.

“Moramo koristiti sve potrebne mjere da uhvatimo utajivače poreza koji kriju bogatstvo u na primjer Panami sa ciljem da izbjegnu plaćanje poreza u Danskoj. Ne možemo biti sigurni u rezultat, ali sve ukazuje da je riječ o korisnim informacijama”, rekao je Lauritzen u saopćenju, prenosi AFP.

Vlada će platiti anonimnom izvoru više stotina hiljada eura za materijal koji bi prema procjenama mogao sadržati informacije o gotovo 320 slučajeva i između 500 i 600 mogućih utajivača.

Danske vlasti su već dobile besplatan “uzorak” podataka, navelo je ministarstvo.

Procjena poreskih vlasti je da su informacije dovoljno relevantne da se pokrene poreska istraga o nizu kompanija i pojedinaca navedenih u dokumentima.

Poreski rajevi

Iz advokatske kancelarije Mossack Fonseca sa Paname, jedne od najvećih tvoraca fiktivnih firmi, ove godine je procurilo gotovo 11,5 miliona dokumenata, na osnovu kojih je nastao projekat Dosje Panama.

Projekat su vodili Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara i njemački list Suddeutsche Zeitung u saradnji sa više od 100 novinarskih organizacija širom svijeta.

Interna dokumenta firme otkrila su zvučna imena iz svijeta politike, sporta, show businessa i kriminala skrivena iza kompanija osnovanih u poreskim rajevima.

Među njima našli su se britanski premijer David Cameron, premijer Islanda Sigmundur Gunnlaugsson, kao i porodica predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, fudbaler Lionel Messi, kao i ljudi bliski ruskom premijeru Vladimiru Putinu, te niz biznismena i kompanija povezanih sa državama regije.

Izvor: Agencije