Britanija će graditi zid protiv izbjeglica

Britanski ministar za imigraciju Robert Goodwiil, pred poslanicima Donjeg doma, najavio je gradnju zida (Reuters)

Velika Britanija će u Calaisu izgraditi veliki betonski zid kako bi spriječila izbjeglice da uđu u tunel ispod La Mansa i dođu do Britanije, prenose britanski mediji.

Britanski ministar za imigraciju Robert Goodwill potvrdio je da će zid biti izgrađen u sklopu mjera za povećanje bezbjednosti u francuskoj luci Calais, u koju stiže veliki broj izbjeglica kako bi tunelom ispod La Mansa dospjeli do Britanije, prenosi Miror

Zid visok četiri metra

Zid visok gotovo četiri metra, čija izgradnja će koštati dva miliona funti (2,4 miliona eura), biće dugačak oko kilometar i po i zamijenit će ogradu, koja dosad nije uspijevala da spriječi izbjeglice da se krišom ukrcavaju u kamione koji putuju za Britaniju.

Zvanični podaci iz jula pokazuju da svakih šest minuta jedna izbjeglica bude uhvaćena kako pokušava krišom da uđe u Britaniju.

“Počećemo da gradimo taj veliki novi zid veoma uskoro. Podigli smo ogradu, a sad ćemo i zid”, rekao je Goodwill u obraćanju poslanicima donjeg doma britanskog parlamenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Britanski zvaničnici doputovali su u izbjeglički kamp „Džungla“ u Calaisu, na sjeveru Francuske. Žele provjeriti kakvi su uvjeti u kojima žive hiljade izbjeglica i migranata. Osim toga, namjeravaju napraviti plan kako da se na najbolji način pobrinu za maloljetnike bez pratnje, kada u jednom trenutku dođu u Veliku Britaniju.

Published On 19 Aug 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO