Turska iznenađena ‘dvostrukim standardima EU-a’

Çavuşoğlu: 'Uskoro će u Evropi početi vjerski ratovi' (AP)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je na strateškom forumu na Bledu da su Turci zabrinuti zbog dvostrukih standarda koje EU primjenjuje na njihovu zemlju nakon neuspjelog vojnog puča i vrše veliki pritisak na vladu da okonča pristupne pregovore sa Unijom.

Cavusoglu je optužio evropski blok da dijeli kritike susjednim zemljama, dok ih sam ne zna primiti, prenosi Reuters.

Kazao je da su Turci razočarani što nakon vojnog puča u julu nisu slijedile ni izjave podrške, ni posjete.

“Turski je narod iznenađen dvostrukim standardom”, kazao je Cavusoglu na forumu o regionalnoj sigurnosti koji se održava na slovenskom Bledu.

Turska je počela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji 2005. godine, ali je do sada ostvaren mali napredak u tom procesu.

Posjeta Stoltenberga Turskoj

Neuspjeli pokušaj puča u Turskoj sredinom jula podigao je tenzije u odnosima između Ankare i Brisela.

Turske vlasti optužuju Zapad da mu je više stalo za ljudska prava pučista i njihovih pristalica, nego što ih brine pokušaj svrgavanja zakonski izabrane vlade jedne članice NATO-a.

Najavljeno je da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetiti Tursku krajem sedmice, prvi put nakon pokušaja vojnog udara.

U saopćenju NATO-a se navodi da će Stoltenberg posjetiti glavni grad Turske Ankaru u četvrtak i petak, prenijela je agencija AP.

Stolteberg će se sastati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, premijerom Binalijem Yıldırımom, šefom diplomatije Mevlutom Cavusogluom, ministrom odbrane Fikrijem Isikom i drugim visokim turskim zvaničnicima.

Svjetske sile nisu odbacile ideju Turske o “sigurnoj zoni” u Siriji, ali nisu ni pokazale namjeru da implemetiraju plan, rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je rekao da je Erdogan zagovarao inicijalni prekid vatre od 48 sati u sjevernom sirijskom gradu Halepu sa mogućnošću produžetka tokom Kurban-bajrama koji počinje 11. septembra.

Erdogan je rekao da je iznio turski prijedlog o “sigurnoj zoni”, koji bi zaustavio protok migranata, na samitu zemalja G-20.

Izvor: Agencije