Trump povećao vodstvo u odnosu na Clinton

Donald Trump je pretekao za dva procentna poena Hillary Clinton (AP)
Donald Trump je pretekao za dva procentna poena Hillary Clinton (AP)

Republikanski kandidat Donald Trump za predsjednika SAD-a pretekao je za dva procentna poena svoju rivalku iz Demokratske stranke Hillary Clinton, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja javnog mnijenja.

Za Trumpa bi, prema anketi, glasalo 45 posto birača, a za Clinton 43 posto.

Anketa pokazuje i razlike među pristalicama oba kandidata. Tako žene više podržavaju Hillary Clinton, dok Trump može računati na podršku muških glasača.

Kada je riječ o starosnom dobu birača, mlađi Amerikanci favoriziraju Clinton (54 posto), a stariji daju prednost Trumpu.

Bijelci za Trumpa

Također, bijelci većinom podržavaju Trumpa (55 posto), dok ostali (71 posto) svoje povjerenje poklanjaju Hillary Clinton.

Anketa pokazuje i da obrazovaniji građani uglavnom daju prednost Clinton.

Istraživanje je sprovedeno telefonom od 1. do 4. septembra i u njemu je učestvovala 1.001 odrasla osoba iz svih krajeva SAD-a.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Do predsjedničkih izbora u Americi ostalo je još nešto više od dva mjeseca. Podrška tamošnje javnosti predsjedničkoj kandidatkinji Demokratske stranke Hillary Clinton rapidno opada. Prema novim anketama, ima najniži politički rejting u posljednjih 25 godina. Ivica Puljić je u Washingtonu.

Republikanski predsjednički kandidat naišao je na mlak prijem u Detroitu, gdje pokušava da prikupi glasove Afroamerikanaca.Ankete pokazuju da ga podržava tek mali broj njih, zbog čega je u lokalnoj crkvi koju je posjetio naglasio da je došao saslušati okupljene.U Detroitu je Alan Fisher. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO