Obama Putinu: Ukrajina ʽdiktiraʼ sankcije

Barac Obama i Vladimir Putin su se ogovorili da nastave pregovore o sporazumu o prekidu vatre u Siriji (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak kako je ruskom kolegi Vladimiru Putinu jasno poručio kako sankcije Rusiji neće biti ukinute sve dok ne bude primijenjen sporazum iz Minska o Ukrajini, javljaju agencije.

Obama je ovo rekao na zatvaranju samita G20 u Kini, prenosi Reuters.

Putin je istakao kako smatra da su se on i Obama “razumjeli tokom razgovora o problemima pred njima”.

Također je naveo kako su Moskva i Washington napravili novi korak ka rješenju sirijskog problema.

Ruski lider je “prepoznao kako Obama ima interesa u postizanju rješenja u Siriji” te kako su “trenutni odnosi Rusije i SAD-a nenormalni i trebaju biti bolji”.

Nastavak pregovora o Siriji

Prethodno je agencija AP, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, prenijela kako su se ranije Obama i Putin, na marginama samita, dogovorili da nastave pregovore o sporazumu o prekidu vatre u Siriji.

To bi, kako navodi AP, trebalo omogućiti američko-rusko vojno partnerstvo u borbi protiv ekstremističkih grupa u Siriji.

Obama i Putin su, kako je rekao, razjasnili preostale praznine u pregovorima, koji se u velikoj mjeri odnose na način na koji će sporazum biti primijenjen.

Sastanak dvojice predsjednika trajao je 90 minuta.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnici najznačajnijih svjetskih ekonomija okupili su se u kineskom gradu Hangzou na dvodnevnom samitu G20.Na vrhu dnevnoga reda je pitanje stanja svjetske ekonomije. Međutim, prije početka službenih panela, svjetski čelnici održali su niz bilateralnih sastanaka. 

Published On 04 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO