Abbas i Netanyahu sastat će se u Moskvi

Abbas i Netanyahu nisu su službeno sastali od 2010. godine (AP)
Abbas i Netanyahu nisu su službeno sastali od 2010. godine (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prihvatio je ruski prijedlog da se u Moskvi sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, potvrdio je palestinski diplomat.

“Obavijestili smo Ruse da predsjednik Abbas prihvaća (rusku) inicijativu za susret s Netanyahuom i predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi”, rekao je Abdel Hafiz Nofal, palestinski veleposlanik u Moskvi, za AFP.

Ruski prijedlog bio je u ponedjeljak glavna tema susreta Netanyahua s Mihailom Bogdanovom, izaslanikom ruskog predsjednika za Bliski istok.

“Dvojica čelnika su razgovarala o prijedlogu predsjednika Putina da se organizira susret premijera [Netanyahua] i predsjednika Abbasa u Moskvi”, ističe se u priopćenju iz ureda izraelskog premijera.

“Premijer [Netanyahu] je iznio izraelsko stajalište, po kojem je spreman bilo kada i bez ikakvih preduvjeta izravno se sastati s predsjednikom Abbasom”, dodaje se u priopćenju.

Šest godina bez susreta

Bogdanov u utorak treba doputovati u Ramallah, sjedište Palestinske samouprave, gdje će razgovarati s palestinskim čelnicima.

Palestinski veleposlanik u Moskvi rekao je za rusku novinsku agenciju Interfaks da se Bogdanov prije tri tjedna sastao s predsjednikom Abbasom u Jordanu i da je potonji pristao sudjelovati na tom susretu.

“Susret je prvo bio planiran 9. rujna, ali je odgođen pošto je Izrael odlučio napraviti stanku i razmisliti o dogovoru”, rekao je diplomat.

Izraelsko-palestinski mirovni napori su zapeli nakon neuspjeha američke inicijative u travnju 2014. godine.

Abbas i Netanyahu nisu su službeno sastali od 2010. godine, pišu mediji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO