Video: Novi napadi barel-bombama na Halep

Dok velike sile pregovaraju, sirijska vojska je osvojila još jednu četvrt Halepa (AP)


Spašavanje žrtava nakon napada barel-bombama [Anadolija]

Najmanje tri osobe su poginule, a dvadesetero ljudi je ranjeno kada su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ponovno izvele žestoke zračne napade u naseljenim dijelovima Halepa koje kontroliraju snage sirijske opozicije.

Predstavnik Civilne zaštite u Halepu je kazao kako su helikopteri sirijske vojske i danas gađali naselja u Halepu razornim barel-bombama, javlja Anadolija.

Ekipe Civilne zaštite i aktivisti pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima.

Ponovno pod opsadom

Ranije su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zauzele vojni kompleks na jugozapadu Halepa.

Tako su se naselja koja kontroliraju opozicijske grupe u istočnom dijelu grada ponovno našla pod opsadom.

Opozicijske grupe su početkom prošlog mjeseca probile opsadu grada upravo na tom području. U istočnom Halepu živi blizu 300.000 ljudi.

U međuvremenu, na marginama samita G20 u Kini šefovi diplomatija Rusije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su o situaciji u Siriji.

Ruski zvaničnici navode kako se očekuje da bi predstavnici dviju zemalja uskoro mogli da objave postizanje sporazuma o prekidu vatre na teritoriji cijele Sirije.

Američki državni sekretar John Kerry, pak, tvrdi da su razgovarali o tehničkim pitanjima.

“Moram vam reći da smo danas razgovarali o nekoliko teških pitanja, koju će ponovo svaki od nas nasamo razmotriti. Dogovorili smo se da se sastanemo i sutra, premostimo jaz i dogovorimo se oko tih pitanja. Ako to ne uspijemo, uzet ćemo dovoljno vremena da to izvedemo uspješno”, kazao je on.

Bishara: SAD i Rusija podržavaju rat

Politički analitičar Marwan Bishara je rekao kako se iz dokumenata koji su dosad dostavljeni sirijskoj opoziciji vidi da se većina njih odnosi na razoružavanje Halepa i pokušaj pronalaženja rješenja za smanjenje nasilja u Siriji.

“Ali, veći dio plana nije jasan, šta je potrebno za razoružanje Halepa, koga ćete razoružati – snage režima kao i druge? Šta je sa okolinom Halepa? Hoće li i ona biti razoružana? Ko će na terenu to provesti i tako dalje”, kazao je on.

“No u konačnici ovo je postao teatar, poput predstave koja se odigrava u različitim međunarodnim pozorištima. Rekao bih da je tragedija u Siriji jednaka jedino komediji koju prave John Kerry i Sergej Lavrov, američki državni sekretar i ruski ministar vanjskih poslova”, smatra Bishara. 

“Čuti državnog sekretara da kaže: ‘Pa eto, ako ne uspije, kao što uvijek kažem, bit će potrebno vrijeme’. Kakvo vrijeme?! Pet godina kasnije, 400.000 mrtvih, totalno uništenje jedne zemlje i treba im još vremena. S tim da su veoma uključeni u taj rat.”

Bishara smatra da Washington i Moskva nisu samo medijatori, te kaže da i SAD i Rusija bombardiraju Siriju i podržavaju rat u toj zemlji.

“I oni pričaju tako opušteno o Siriji, dok je strašan rat praktično uništio jedno cjelokupno društvo – to je jednostavno patetično.”

Snage odane sirijskoj opoziciji objavile su da su zauzele 10 sela na granici s Turskom, koja se nalaze na području između gradova Al-Rai i Jarablus, a koja je prethodno kontrolirala grupa Islamska država Irak i Levant.

Sirijskoj opoziciji podršku pruža turska ratna avijacija i artiljerija. Opozicija navodi da ISIL sada kontrolira svega nekoliko kilometara pograničnog područja s Turskom. 

Izvor: Al Jazeera i agencije