Assad promovira turizam u Halepu SUBOTA

Izvor: Sirijsko ministarstvo turizma

Sirijsko ministarstvo turizma je objavilo videosnimke zapadnog Halepa, hvaleći se životom u dijelu grada pod kontrolom snaga predsjednika Bashara al-Assada, dok na drugoj strani ljudi masovno ginu i gladuju.

Videospot snimljen dronom i nazvan „Halep: Volja za životom“ prikazuje grad koji je naizgled netaknut ratom. Prikazani su uređeni parkovi i hotelski bazeni.

Istovremeno, na istočnoj strani grada, koja je pod kontrolom pobunjenika, svakodnevno ginu civili, među kojima i brojna djeca.

Bolnice su mete napada, dok djeca pohađaju nastavu u podrumima ili nikako.

Bombe ruske i sirijske avijacije

Rusija je obznanila da ne namjerava prekinuti zračne udare u Siriji, kao podršku Assadovim snagama, uprkos pozivima sa svih strana da se zaustavi silovito bombardiranje u Halepu.

Izvor: Islamic Front

Na Halep je bačeno više od 600  bombi ruske i sirijske avijacije od kako je propalo primirje, koje su 9. septembra potpisali Rusi i Amerikanci.

Koordinator Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja Stephen O'Brien ranije je upozorio kako se Halep  suočava sa humanitarnom katastrofom kakva do sada nije viđena u brutalnom petogodišnjem ratu.

O'Brien je rekao kako je istočni dio Halepa „utonuo u surovi ambis humanitarne katastrofe“.

Gotovo 250.000 ljudio koji žive na istočnoj strani su sedmicama u obruču vladinih snaga i nedostaje im hrane i vode.
Halep, najveći grad u Siriji i ekononomski centar prije početka rata 2011, već četiri godine je podijeljen.

Jedan korisnik Twittera, ogorčen na objavu promotivnog videospota, napisao je: „Assadova poruka turistima: Dođite opet, uživajte u noćnom životu Halepa dok sirijski režim bombarduje naselja pod kontrolom pobunjenika, vraćajući ih u kameno doba“.

Zakaria Dahi, Sirijac iz Halepa koji živi u Španiji, napisao je: „Sirija je velika civilizacija koju turisti trebaju posjetiti. Ali režim je uništio šanse za to – šta ste uradili našoj zemlji“.

Istovremeno, nastavljaju se žestoke borbe u historijskoj jezgri grada.

Objavljeni su videosnimci borbi sirijske vojske i pobunjenika u blizini poznate tvrđave.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO