Bijeg preko minirane granice u J. Koreju

Posljednji put je takav prijelaz granice zabilježen u junu 2015. (AP)

Sjevernokorejski vojnik u četvrtak je prebjegao u Južnu Koreju, uspijevši prijeći jednu od najbolje čuvanih i utvrđenih granica u svijetu usred pojačanih napetosti između dvije susjedne zemlje.

Vojnik je prešao vojnu crtu razgraničenja koja prolazi demilitariziranom zonom koja dijeli dvije Koreje, tehnički još uvijek u ratu otkad je sukob koji je trajao od 1950. do 1953. završio primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

Svake godine prosječno hiljadu stanovnika Sjeverne Koreje prebjegne u Južnu Koreju, ali većina ih putuje preko Kine. Neobično je da je jedan stanovnik Sjeverne Koreje uspio prijeći vojnu crtu razgraničenja ograđenu bodljikavom žicom i mnoštvom vojnika sa obje strane granice.

Posljednji put je takav prijelaz granice zabilježen u junu 2015. godine. 

Bez otvaranja vatre

Južnokorejski vojni dužnosnici kažu da je vojnik bio nenaoružan i da nije bilo pucnjave.

Njegov bijeg uslijedio je nakon niza prebjega uglednih pojedinaca koji je razljutio Sjevernu Koreju usred pojčanih međunarodnih napetosti zbog nuklearnih i raketnih probi te zemlje.

Jedan od najpoznatijih je Thae Yong Ho, zamjenik sjevernokorejske ambasade u Velikoj Britaniji. On je postao najviše rangirani diplomata koji je u Južnu Koreju stigao prošli mjesec, zadavši na taj način neugodan udarac sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu.

Izvor: Agencije