Švicarski parlamentarci za zabranu burke

U prijedlogu zakona se navodi da nijednoj osobi neće biti dozvoljeno da pokrije ili sakrije lice u javnosti ili tamo gdje se pružaju javne usluge (AP)
U prijedlogu zakona se navodi da nijednoj osobi neće biti dozvoljeno da pokrije ili sakrije lice u javnosti ili tamo gdje se pružaju javne usluge (AP)

Švicarski Parlament glasao je za zabranu nošenja burke u javnosti, samo nekoliko dana nakon što je desničarski političar predložio da se ona zabrani na fotografijama za pasoš i ličnu kartu. 

Dodnji dom Parlamenta podržao je zabranu nošenja vela preko lica. 

U prijedlogu zakona se navodi da nijednoj osobi neće biti dozvoljeno da pokrije ili sakrije lice u javnosti ili tamo gdje se pružaju javne usluge. 

Plan desničara Waltera Wobmanna, koji je vodio kampanju da se zabrane i novi minareti 2009. godine, još mora proći gornji dom Parlamenta i Vladu, prije nego što postane zakon. 

Predložen i referendum

Wobmann iz antiimigracijske Švicarske narodne partije rekao je da će zabrana burke očuvati švicarsku kulturu. On također zagovara i referendum o ovom pitanju. 

Njegova stranka, najjača u švicarskom Parlamentu nakon što je osvojila 30 posto mjesta na izborima prošle godine, zagovara takve mjere uz pomoć zastupnika iz desnog centra. 

Međutim, ovaj prijedlog teže će proći gornji dom Parlamenta, gdje stranke koje su protiv zabrane imaju više zastupnika. 

Ankete iz augusta pokazuju da 71 posto Švicaraca podržava zabranu burke, što je uradio jedan od kantona – Ticino. 

Gotovo pet posto stanovnika Švicarske su muslimani. 

Izvor: Agencije


Povezane

Lokalna vlast u bugarskom gradu usvojila je mjere o kažnjavanju muslimana koji prekrše ovu zabranu.

27 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO