Izbjeglice – berači otpada u Jordanu

U Jordanu boravi gotovo milion izbjeglica iz Sirije, a vlasti ove države se teško nose sa sve većom krizom. Izbjeglicama nije dozvoljeno da rade u većini sektora. Na sjeveru Jordana izbjeglice pokušavaju zaraditi za život na jednoj gradskoj deponiji.

Posao je prljav i opasan. Ali, Navras i njegovi prijatelji se ne žale. Dolaze odmah nakon zore iz obližnjeg izbjegličkog kampa Zateri. U narednih sedam sati sakupljaju karton, metal i staklo.

Sirijci, Egipćani, nekoliko Palestinaca i Jordanaca rade za jordanskog izvođača radova, koji ima ugovor s općinom za prikupljanje otpada koji se može reciklirati. Sirijcima nije dozvoljeno da rade većinu poslova. Oni koji rade na crno riskiraju kazne ili deportaciju u udaljene kampove u pustinji. Ovaj posao mogu raditi.

‘Samo obrišemo ranu…’

“Ponekad Jordanci ne prihvataju neke vrste poslova, koje onda izbjeglice rade. Oni rade za izvođača radova, a ne za općinu. Ponekad dovode sirijske izbjeglice, a ponekad Jordance ili Egipćane”, kazao je Yaser Al-Husban, predstavnik općine Mafraq.

Svakih nekoliko sati stižu kamioni koji istovaruju smeće – 300 tona dnevno. U općini nema kanti za recikliranje, tako da je otpad pomiješan, uključujući i pokvarenu hranu. Čopori divljih pasa i oblaci muha su stalni posjetioci. Radnici kažu da nisu navikli da rade s rukavicama, tako da ih ne nose. Sve je ovo postalo normalno za Nawrasa.

“Navikli smo se na pse i na posao. Ako se posiječemo na staklo ili lim, što se često desi, samo obrišemo ranu, i to je to”, rekao je Nawras.

Uz iznos koji primaju kao izbjeglice, ovi ljudi zarađuju 300 jordanskih dinara, odnosno približno 400 dolara mjesečno, više od minimalne plate u Jordanu.

“Danas nema gužve na deponiji, iako obično radi približno 25 ljudi, muškaraca i žena. Gotovo svi su sirijske izbjeglice, iako ima i Palestinaca i Jordanaca”, javlja reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

Iscrpljujući i opasan posao

Um Ali je palestinska izbjeglica iz Gaze. Nekada je šila da zaradi novac i djeci omogući školovanje, ali onda je počela gubiti vid. Njena najstarija kćerka je završila fakultet.

“Iscrpljujuće je i opasno. Ovdje možete dobiti bilo koju bolest. Nije lako, ali što možemo”, kazala je Um Ali.

Stiže kamion koji izbacuje dim kako bi ubio muhe. Navras i njegove kolege nemaju puno vremena za odmor. Čekaju ih brda otpada koji moraju sortirati.

Izvor: Al Jazeera