Erdogan: Turska za Raqqu sa SAD-om bez Kurda

Recep Tayyip Erdogan je u New Yorku govorio na zasjedanju Generalne skupštine UN-a (Reuters)

Turska se želi pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u vojnoj operaciji s ciljem istjerivanja oružane grupe Islamska država Irak i Levant iz sirijskog grada Raqqa, ukoliko iz te operacije budu isključene kurdske pobunjeničke snage, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja agencija Reuters.

“Naš ministar vanjskih poslova i vojne vlasti su u pregovorima sa SAD-om po pitanju Raqqe. Upoznali smo ih s našim uvjetima”, rekao je on novinarima u povratku iz New Yorka, gdje je govorio na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i sastao se s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Erdogan je naglasio kako je “poduzimanje zajedničkog koraka važno”, prenijela je privatna turska televizija NTV.

Opreacija ‘Štit Eufrata’

Turska, koja je članica NATO-a i učesnica koalicije koju predvodi SAD protiv ISIL-a, podržava arapske i turkmenske pobunjenike u Siriji koji su preuzeli grad Jarablus iz ruku ISIL-a prije mjesec dana u operaciji “Štit Eufrata”, navodi britanska agencija.

Međutim, zvanična Ankara je oprezna kad je riječ o Jedinicama za narodnu zaštitu, koje su u savezništvu sa SAD, kao i kad je riječ o Partiji za demokratsku uniju, koja je političko krilo YPG-a.

To su grupe sirijskih Kurda koje Turska smatra “produženom rukom” pripadnika Radničke partije Kurdistana, koji tri decenije vode pobunu na njenom tlu.

“Ukoliko SAD ne uključe PYD i YPG u ovu operaciju, možemo se boriti u toj operaciji zajedno sa SAD-om”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije