Egipat spreman za bolje odnose s Turskom

Sameh Shoukry i Sukru Cavusoglu susreli su se u Venecueli i u New Yorku (Reuters)

Šef egipatske diplomatije Sameh Shoukry izjavio je kako je Turska izrazila namjeru za prevazilaženje tenzija prema Egiptu, a da je zvanični Kairo spreman za taj proces, prenosi agencija Anadolija.

U intervjuu za egipatski list El Yevm Es-Sabi, ministar vanjskih poslova te sjevernoafričke države Shoukry je kazao kako je u protekle dvije sedmice u Venecueli i New Yorku ostvario dva “izuzetno konstruktivna” susreta s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

“Na tim sastancima je iskazana namjera prevazilaženja aktuelnih tenzija između dvije države. To je kazao šef turske diplomatije Cavusoglu, a ja sam rekao kako je Egipat odveć spreman na to. Bili su to konstruktivni susreti sa aspekta normalizacije bilateralnih odnosa i budućih koraka u tom pravcu. Vlasti Egipta stalno ukazuju na čvrste historijske veze između naroda dvije zemlje”, kazao je Shoukry.

Suspendirani odnosi nakon udara

Ističući kako egipatska vanjska politika nije rigidna i nepromjenljiva kategorija, Shoukry je rekao kako je zvanični Kairo spreman napraviti zaokrete shodno novonastaloj situaciji i ako je to u skladu sa interesima Egipta i njegovog naroda.

“Naš pogled na vanjsku politiku je takav da niti jednu državu ne želimo gledati kao neprijatelja, već, sukladno principima Ujedinjenih naroda, želimo zadovoljavati interese egipatskog naroda, bez da ugrožavamo prava drugih”, poručio je egipatski ministar.

Ministri vanjskih poslova Turske i Egipta sastali su se na marginama dva nedavno održana međunarodna skupa.

Prvi susret bio je tokom samita Pokreta nesvrstanih u Venecueli, a drugi tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Bilateralni odnosi između Turske i Egipta suspendirani su nakon vojnog udara u Egiptu, kojim je na ljeto 2013. godine sa vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi.

Izvor: Agencije