Porodica objavila snimak ubistva u Charlotteu

Prosvjednici u Charlotteu i dalje se ne obaziru na izvanredno stanje i policijski sat. Prosvjedi su mirni i zahtijeva se objavljivanje službenih snimaka na kojima se vidi trenutak u kojem je policija ustrijelila jednog Afroamerikanca.

Supruga stradaloga objavila je svoju snimku događaja. Na snimci se vidi trenutak prije nego što je policija u utorak u Charlotteu usmrtila 43-godišnjeg Keitha Scotta. Na snimci se čuje kako Scottova supruga, koja je sve snimala mobitelom, moli policajce da ne pucaju u njezinog supruga.

Nakon ovoga, uslijedili su prosvjedi, koji su na trenutke bili nasilni. Mnogi se pitaju je li Scott uopće bio naoružan. Na objavljenoj snimci to se ne može vidjeti, a to svakako nije umirilo ljude na ulicama.

“Svi smo jednaki, životi su jednako vrijedni. Bez obzira na boju kože – bilo da je ona ljubičasta, zelena, crna ili neka druga boja koju u životu nisam vidio. Svi životi su važni i moramo zaustaviti rasizam i ustati protiv njega. Svaki je život vrijedan”, poručio je prosvjednik Versa Tyle.

U četvrtak je uvedeno izvanredno stanje, a na ulice je izvedena nacionalna garda. Vođe lokalne zajednice pozvale su prosvjednike da nastave s mirnim prosvjedima.

‘Nemojte uništavati Charlotte’

“Molim vas, nemojte uništavati Charlotte. To ne bismo željeli ni obitelj Scott, ni ja”, apelirao je vođa zajednice John Barnett.

“Svi prosvjednici slažu se u jednom, a to je poziv na pravdu. A njega razumiju ne samo oni koji žive u Charlotteu, nego ljudi diljem SAD-a. Također, raste i pritisak na policiju da objavi snimku ubojstva”, izvještava iz Charlottea reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Unatoč rastućem pritisku, šef policije u Charlotteu Kerr Putney poziva na strpljenje.

“Slučaj se ne može praviti na osnovu jednog dokaza. Znam da svi misle kako je ta snimka ključni dokaz, ali to nije tako. Postoje brojni faktori u cijelom slučaju, a mnogi od njih ne vide se na snimci”, rekao je Putney.

Smrt Keitha Scotta ostavila je brojna pitanja bez odgovora, a on je samo jedan u nizu Afroamerikanaca koji su stradali od policijske ruke.

Izvor: Al Jazeera